Doorgaan naar artikel

Westland teruggefloten over tuinderswoning

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Gemeente Westland moet mogelijk een schadevergoeding betalen vanwege afspraken rond herstructurering van kassen.

De Raad van State oordeelt dat een oud-tuinder mogelijk recht heeft op een schadevergoeding. De gemeente kwam beloftes niet na om een tuinderswoning een aantrekkelijker burgerwoningbestemming te geven.

De oud-tuinder had toezeggingen van twee wethouders om na afsplitsing van het bedrijf de woning op te waarderen tot burgerwoning in het bestemmingsplan. Hij verkocht daarna zijn bedrijf aan een tuinder die met de grond een nieuw glasperceel kon ontwikkelen.

Uitkopen

De gemeente kwam op de toezegging voor de woning terug nadat LTO Glaskracht Noord (het huidige Glastuinbouw Nederland) met een zienswijze kwam over de constructie. De burgerwoning zou toekomstige verdere herstructurering mogelijk blokkeren, stelde LTO Glaskracht Noord. Westland nam die zienswijze over en hielde de bestemming van tuinderswoning aan. Een tuinderswoning is makkelijker uit te kopen bij een volgende herstructurering. Gemeente Westland had bij de wijziging van het bestemmingsplan de mogelijke schadevergoeding moeten meewegen, oordeelt de Raad van State.

Beheer
WP Admin