Doorgaan naar artikel

‘Westland moet claim NAM onderzoeken’

De glastuinbouw moet van het gas af, maar ligt in Westland bovenop gasvelden.

De glastuinbouw moet van het gas af, maar ligt in Westland bovenop gasvelden.

Gemeente Westland moet een claim tegen de NAM onderzoeken voor de gasvelden Maasdijk en Monster, vindt Gemeentebelangen Westland.

De gemeente Westland loopt door de verhuur aan de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) mogelijk verhuurinkomsten mis nu de gaswinning in deze velden is stopgezet op last van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). In deze gasvelden is de winning steeds hoger geweest dan in het winningsplan was afgesproken.

Als de verhuur van de gemeente wordt verkort door deze overproductie van de gasvelden, moet Westland een claim neerleggen bij de NAM. Dat schrijft Gemeentebelangen Westland in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Westland wil opheldering over aardbevingsrisico‘s

De gemeente Westland heeft zelf ook een verontruste reactie gegeven op de laatste ontwikkelingen rond het stilleggen van de winning in Maasdijk en Monster en de uitkomst van nieuw aardbevingsrisico-onderzoek. Daaruit blijkt dat voor velden in bijvoorbeeld ’s-Gravenzande de risico’s te laag zijn ingeschat. De gemeente liet weten: “Wij zijn verbaasd over het genoemde risicopercentage. Berichtgeving van de NAM is altijd geweest dat de kans op aardbevingen in Westland nagenoeg nihil is. We gaan ons zo snel mogelijk laten informeren door de NAM en SODM om duidelijkheid te kunnen verschaffen richting de gemeenteraad en onze inwoners.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin