Doorgaan naar artikel

Weinig hinder corona bij levering groenteplanten

Weinig hinder corona bij levering groenteplanten

Weinig hinder corona bij levering groenteplanten

Plantenkwekers ondervinden weinig moeilijkheden vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zowel met de binnen- als buitenlandse levering van groenteplanten. Er gelden wel aangescherpte hygiëne-eisen voor het personeel.

Bij Plantenkwekerij WPK in Made ligt de prioriteit nu bij de uitlevering van groenteplanten, geeft verkoopman Ton Zwinkels aan. “Voedingsplanten hebben nu voorrang boven sierteeltplanten. De internationale uitlevering daarvan gaat tot op heden ook zonder veel problemen. Vandaag rijden er auto’s naar Zwitserland en Italië, morgen gaat het richting Duitsland en Scandinavië.”

Voor sierplanten is een vlot afzetverloop bepaald niet gegarandeerd. “Die verkoop moet volgende week op gang komen, onder andere naar veilingen die grotendeels op hun gat liggen. Dat wordt lastig”

Zelfde hygiënemaatregelen als bij tomatenvirus TOBRF

Met het oog op de gezondheid van het eigen personeel wijst Zwinkels op de strenge hygiënemaatregelen die het bedrijf al hanteert vanwege het TOBRF-virus in tomaat. Een extra maatregel vanwege het coronavirus is de opsplitsing van het personeelsbestand in groepjes die van elkaar gescheiden gebruik maken van de kantinefaciliteiten. “Daar zijn we echt scherp op. Tot nu toe hebben we alles in de hand, morgen of overmorgen kan alles anders zijn.”

Schuiven vanwege schoolsluiting

Plantenkwekerij Gitzels lichtte haar personeel zondagavond in over de spelregels waaraan het personeel zich bij binnenkomst op het bedrijf moet houden. Daarbij gaat het om ontsmettingsmaatregelen en het verzoek om gezondheidsklachten direct te melden. Personeel dat vanwege schoolsluitingen thuis met oppasproblemen zit, kunnen dit ook melden, aldus Mike Gitzels. Schuiven met de werktijden is een optie om daar een mouw aan te passen.

Het bedrijf teelt groenteplanten voor de Nederlandse markt. De uitlevering van de planten verloopt wat stroef, maar dat komt vooral doordat telers vorige week vanwege de regen nog niet het land op konden. Dat is van voorbijgaande aard, in overleg met de klanten kunnen we gewoon afleveren.”

Lees meer artikelen over de effecten van het coronavirus op de tuinbouw

Beheer
WP Admin