Doorgaan naar artikel

Vrees rechtszaken AGF-producten om nultarief btw

Btw-verlaging zal tot rechtszaken leiden, denkt kabinet. - Foto: Ton van der Scheer.

Btw-verlaging zal tot rechtszaken leiden, denkt kabinet. - Foto: Ton van der Scheer.

Het kabinet vreest rechtszaken voor individuele AGF-producten bij invoering van verlaagd btw-tarief.

Dat stelt staatssecretaris Van Rij van Financiën, in antwoorden op Kamervragen. Buitenlandse voorbeelden van lidstaten met verlaagd btw-tarief voor groente en fruit zijn een model voor Nederland. Er is een groot verschil. In Nederland wordt sneller naar de rechter gestapt om een nieuwe wet af te bakenen, oftewel om producten toch in het verlaagd tarief te krijgen. Nederland wil daarom meer onderzoek doen naar een juiste afbakening op basis van gezondheidseffecten en kan pas in 2024 met een btw-verlaging komen.

Van Rij zegt dat ambtenaren van zijn ministerie in Italië zijn gaan kijken waar bepaalde groente en fruit op een verlaagd tarief zitten van 4 procent. Italië heeft een ander onderscheid gemaakt tussen productcategorieën dan Nederland voor ogen staat. Wel kijkt Nederland naar hoe Italië de douanecodes van product gebruikt voor de uitvoering van de regeling.

Ook in Spanje en Letland zijn systemen van verlaagde btw-tarieven waar Nederland interesse in heeft. Economisch onderzoeksinstituut SEO doet dit jaar nog onderzoek naar een goede systematiek en verdeling door de buitenlandse ervaringen in lidstaten af te wegen.

Beheer
WP Admin