Doorgaan naar artikel

Vraag overtreft aanbod peen

Foto: Dennis Beek premium

Foto: Dennis Beek

De peenprijzen stijgen deze week in een vaste markt naar € 22,00 tot € 25,00 per 100 kilo.

Met deze prijzen noteert de regionale beurs in Emmeloord € 3,00 tot € 4,00 per 100 kilo hoger dan vorige week. Deze prijsverhoging is het resultaat van een beperkt aanbod in een markt waar al wel een aardige vraag is naar het product.

De oogst van de wortelen is, ondanks de moeilijke omstandigheden, inmiddels toch een eind gevorderd. Zo’n 95% van het product is van het land. Vooral in Groningen staat nog peen in de grond. Daarnaast is er in de polders en in het Zuiden en Zuidwesten nog een aantal percelen waar het rooien niet of moeilijk gaat.

Ondertussen is het steeds duidelijker dat de opbrengsten onder het meerjarengemiddelde blijven. De gemiddelde oogst schommelt rond de 100 kisten per hectare. Sommige telers zitten er boven, maar er zijn er ook die met minder genoegen moeten nemen. In combinatie met het gegeven dat het areaal ongeveer gelijk is gebleven aan dat van vorig jaar, valt de productie kleiner uit. Het gevolg daarvan is dat de koelhuizen niet vol komen voor de afzet later dit seizoen.

In afwachting van hogere prijzen is er op dit moment dan ook weinig aanbod. Dit wordt versterkt doordat België en Duitsland met dezelfde problemen te kampen hebben als de Nederlandse telers. En in Polen heeft de vroege vorst al de nodige gewassen ‘om zeep geholpen.’ En dat in een markt waar al wel een aardige vraag is uit Oost-Europa. Deze situatie zorgt voor een vaste stemming in de markt en daaraan gekoppeld stijgende prijzen.

Prognose: stijgende prijzen.

Bekijk meer

Delen

Image
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin