Doorgaan naar artikel

Voedselbank overstelpt met fruit na boerenblokkade

Ook voedselbanken konden groenten en fruit niet allemaal kwijt die na de boerenblokkades op hen af kwamen.

Volgens supermarktorganisatie CBL zijn voedselbanken ingeschakeld na de blokkades, waardoor versproduct niet op tijd in de winkel kwam en een andere bestemming werd gezocht. Volgens CBL-directeur Marc Jansen is die directe schade ‘een paar ton’ en beslaat dit vernietigde producten én producten voor de voedselbanken.

“We konden daardoor geen winkels bevoorraden, een kwart van de vierduizend supers is getroffen en had lege schappen. Ook konden er geen boodschappen worden bezorgd”, stelt Jansen op Nu.nl. Supermarkten zijn in totaal naar verwachting tussen de € 30 miljoen en € 45 miljoen aan omzet misgelopen door de boerenblokkades van distributiecentra.

Niet alles geaccepteerd

Voedselbanken Nederland bevestigen dat de stroom producten enkele dagen snel opliep. Ook de voedselbanken konden daardoor niet alles kwijt, zegt Paul van Berkel, verantwoordelijk voor verwerving. “Voor ons is dit de tijd dat we meer vers hebben, want er wordt veel geoogst, we hebben deze extra aanvoer liever in februari. We konden het voor een groot deel kwijt, maar de rest hebben we niet geaccepteerd.”

Hij zag vooral product als zachtfruit en gesneden groente binnenkomen. “Het is product dat een te korte houdbaarheid heeft om naar de winkel verstuurd te worden, wat je ook zag was dat een volgende besteling al vast was gedaan en dat product met de kortste houdbaarheid dan wordt geschonken.”

Kleinere stroom vanuit leveranciers

Opvallend was dat de stroom uit snijderijen zelf en groothandels niet sterk groeide. Voedselbanken werken met groentebrigades om uit deze kanalen product op te halen. Het is niet duidelijk hoe zijn met overschotten zijn omgegaan. Van Berkel: ”Met name product uit de supermarkten heeft ons bereikt.”

Jansen dreigt de schade te verhalen bij de boeren. “Een supermarkt heeft maar één naam en adres van een van die boeren nodig om een rechtszaak te beginnen, maar dat is tot nu toe niet het geval. Supermarkten kunnen de gegevens krijgen van de politie als ze erom vragen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin