Doorgaan naar artikel

VNO-NCW verwacht ook energiesteunpakket voor bedrijven

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW heeft er alle vertrouwen in dat ook voor het ‘energie-intensieve MKB’ er overheidsmaatregelen komen om de gevolgen van de energiecrisis te dempen.

Dat is volgens haar gisteren op het Catshuis besproken tussen kabinet en bedrijfsleven, zo meldde ze vanmorgen op Radio 1 bij Sven Kockelman. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW komt een kwart van dat energie-intensieve MKB, de bakkers en de glastuinbouw voorop, dit jaar al in financiële problemen door de gestegen energieprijzen. En een derde verwacht volgend jaar in de rode cijfers te belanden. Specifieke cijfers voor de glastuinbouw zijn er niet. Glastuinbouw Nederland heeft inmiddels een nieuw onderzoek in gang gezet naar de financiële effecten van de energiecrisis op de bedrijven in glasgroente en sierteelt.

Prinsjesdag: Steun voor verduurzaming

De maatregelen die het kabinet voor 2023 neemt om bedrijven door de energiecrisis te loodsen, hebben vooral te maken met het in stand houden van hun investeringsvermogen voor verduurzaming. Donderdag kondigde minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in de Tweede Kamer aan dat er in de begroting meer geld is uitgetrokken voor de Energie- en de Milieu-investeringsaftrek en voor de Vamil-regeling voor fiscaal gunstige afschrijving van deze investeringen.

Waterstof wordt geen vrije markt

Ook liet Jetten zondagavond in de door hem uitgesproken Abel Hertzberglezing weten dat bedrijven die onvoldoende blijk geven van duurzaamheidspotentie achteraan in de rij komen voor het gebruik kunnen maken van groene waterstof. De vruchten van de investeringen die de overheid de komende jaren in waterstof als groene energiedrager doet, zullen niet op een vrije markt aan de hoogste bieders ten goede komen, aldus Jetten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin