Doorgaan naar artikel

Vlaamse teler krijgt energiesteun, maar mist gastender

Aan het einde van het jaar loopt bij de helft van de glastuinbouwbedrijven het gascontract af.  - Foto: Misset

Aan het einde van het jaar loopt bij de helft van de glastuinbouwbedrijven het gascontract af. - Foto: Misset

De Belgische Boerenbond wil een tender om tuinders te helpen gas te verhandelen. Het algemene steunpakket is niet voldoende.

De Belgische Boerenbond wil dat tuinders hun gaspositie kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie van de energiecrisis. Nu mogen tuinders niet altijd hun gascontract verhandelen. Aan het einde van het jaar loopt bij de helft van de glastuinbouwbedrijven het gascontract af.

Volgens de Boerenbond zijn er twee voordelen aan zo’n tendersysteem. “Het eerste voordeel is macro-economisch, dat de tuinbouw gas ter beschikking stelt aan beschermde gebruikers, zoals consumenten en ziekenhuizen. Het tweede voordeel is voor de sector zelf, zodat bedrijven zelf geen verplichting hebben om dure gascontracten af te nemen in ruil voor een vergoeding. Zo kunnen bedrijven dat gebruiken om hun vaste kosten te vergoeden”, zegt Pieter van Oost, adviseur van Boerenbond. Hoewel een gastender een Europees uitgewerkte regeling is, ziet hij weinig politieke respons in Vlaanderen om zoiets op te tuigen.

Premie van de meerkosten bovenop verdubbeling energiekosten

Het Vlaamse steunpakket is een algemeen bedrijfssteunpakket en voldoet niet voor de glastuinbouw, stelt Van Oost. De steunmaatregel komt neer op een premie van 25% van de meerkosten van energie bovenop de verdubbeling van de energiekosten. De beperking is dan € 500.000 per kwartaal en mag maximaal 80% van het operationele verlies dekken.

Van Oost: “Dus als je in 2021 € 10 hebt betaald en nu betaal je € 25, dan kun je voor het bedrag van meer dan € 20 steun krijgen. Dat is dus 25% van die € 25.”

15% bedrijven wil op korte termijn stoppen

Boerenbond ziet nu al dat 15% van de bedrijven op korte termijn volledig wil stoppen, als het kan. “Er is daarin niet zoveel verschil tussen sierteelt en groenteteelt.”

In België zijn tijdelijke werkloosheidsmaatregelen uit de Coronatijd weer ingevoerd. Boerenbond verwacht dat 600 tot 800 werknemers van bedrijven gebruik zullen maken van de maatregel. Dat is 25 tot 35% van het personeel in de glastuinbouw. Deze bedrijven willen de teelt uitstellen in de energiecrisis.

Lees ook: Dit jaar nog 300 faillissementen in Nederlandse glastuinbouw

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin