Doorgaan naar artikel

Vlaamse groententelers in actie voor betere prijzen

Enkele honderden Vlaamse groententelers demonstreren vandaag bij verwerkers van diepvriesgroenten in Ardooie, Passendale, Roeselare en Staden. Ze zijn het niet eens prijsvoorstellen van deze afnemers voor hun producten.

De telers van industriegroenten trekken met trekkers op naar de diepvriesbedrijven Ardo, Dicogel, Pasfrost en Greenyard met de bedoeling deze bedrijven te blokkeren. Volgens Boerenbond-adviseur voor plantaardige productie en woordvoerder Pieter van Oost willen de telers met de actie duidelijk maken dat de afnemende bedrijven met betere offertes voor de inkoop van groenten moeten komen.

In de huidige voorstellen liggen de geboden prijzen voor 2022 in vergelijking met 2020-’21 tussen de 2,5 en 5% hoger. “We adviseren de telers om deze contracten nu niet te tekenen, en in plaats daarvan eigen kostprijsberekeningen te maken.”

Inkoopprijzen industriegroenten

Volgens Van Oost moeten de inkoopprijzen voor industriegroenten drastisch omhoog, alleen al om de gestegen productiekosten op het veld op te vangen. Deze stelling wordt ondersteund door bedrijfseconomische inventarisaties die al jaren worden bijgehouden vanuit de Boerenbond en vanuit telersvereniging Ingro, dit is de grootste coöperatie van industrietelers in Vlaanderen. Ingro zou 1.200 leden hebben, waarvan 800 actief met de teelt van industriegroenten.

“Tot 2020-’21 hebben we perfect in beeld hoe de kostenstructuur voor industriegroenten eruit ziet. Op grond daarvan kunnen we nu al inschatten hoe het kostenverloop er het komend seizoen uit gaat zien: dat is aanzienlijk hoger dan waarmee de afnemende bedrijven rekenen. Onze analyses zijn overigens ook bekend bij die bedrijven. Hun agronomen melden dat deze berekeningen correct en logisch zijn, maar zij staan bij de prijsonderhandelingen aan de zijlijn.”

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Jan van Bavel

Foto: Jan van Bavel

Minstens 11% extra

Voor bloemkool hebben de verwerkende bedrijven in vergelijking met 2020-’21 een prijsverhoging ingecalculeerd van 3 à 4%, weet Van Oost na bestudering van een groot aantal offertes. Volgens de telersorganisaties moet er voor dit gewas minstens 11% bij om de verwachte extra kosten op te vangen. Voor industrie-spruitkool geldt eenzelfde percentage, ofwel een kostenverhoging van gemiddeld € 1.070 per hectare. Prei telen kost in 2022 € 1.400 tot € 1.500 meer dan in de afgelopen seizoenen, dat vraagt om een verhoging van 12% van de gemiddelde contractprijs, aldus Van Oost.

In het algemeen worden kostenstijgingen verwacht tot meer dan 20%, staat in de uitnodiging van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat voor deelname aan het protest. Volgens de woordvoerder hebben de diepvriesbedrijven alleen voor courgette een serieuze prijs afgegeven, vanwege aanzienlijke tekorten voor dit product.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin