Doorgaan naar artikel

Vijftien Harvy 500’s plukken volgend seizoen blauwe bes

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Vijftien Harvy 500’s, de volautomatische oogstmachine van Fine Field, oogsten volgend seizoen op twaalf bedrijven blauwe bes. In Nederland gaat het om zes bedrijven, voornamelijk in Noord-Limburg.

Naast de zes bedrijven in Nederland die met de Harvy 500 van Fine Field gaan oogsten, gaat de volautomatische oogstmachine volgend seizoen oogsten op bedrijven in Portugal, Canada, Duitsland, Frankrijk en België. In totaal gaat het om vijftien Harvy’s op twaalf bedrijven, op drie bedrijven lopen er twee, vertelde Business Director Marcel Beelen op de beurs ExpoSE in het Duitse Karlsruhe. Het afgelopen seizoen waren er vijf in de praktijk actief, waarvan drie in Noord-Limburg.

Doorontwikkeling

Fine Field heeft de Harvy 500 sinds de presentatie van het eerste prototype zo’n twee jaar geleden verder doorontwikkeld. Zo zijn de twee gepatenteerde schudkoppen elektronisch lineair te regelen in schudintensiteit tussen 50 en 700 Hz. De borstels die de planten ondersteunen bij het schudden zijn gemaakt van duurzamer materiaal met een langere levensduur. Het opvangzeil voor de bessen is vervangen door twee naar binnen draaiende transportbanden die de bessen naar de opvangbak brengen.

Tien zonnepanelen

Op het dak zitten tien zonnepanelen die bij half bewolkt weer energie leveren voor 10 tot 13 draaiuren. Bijladen is dan niet nodig. Fine Field gaat er vanuit dat de machine ’s nachts op een perceel blijft staan en dat er dus geen stopcontact in de buurt is. Mocht bijladen onverhoopt toch nodig zijn, dan kan dat door middel van een generator. Op een bewolkte dag zal dat na zo’n 7 à 8 draaiuren nodig zijn, omdat dan de accu’s op 10% van hun capaciteit zitten waardoor het tijd is om op te laden.

Service op afstand

De machine is leverbaar met een accucapaciteit van 10 kW en 20 kW. De benodigde capaciteit is afhankelijk van de inzet van de machine. De Harvy 500 met een accucapaciteit van 20 kW vraagt een investering van € 279.000, inclusief generator. Fine Field verzorgt een 4-daagse cursus voor de operator. In principe is alle benodigde service of instructies bij storingen op afstand te leveren.

Lees ook: Minder grondval met Harvy500-oogstmachine

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin