Fruit

Achtergrond laatste update:23 jul 2020

Minder grondval met Harvy500-oogstmachine

De oogstmachine van Fine Field komt tegemoet aan wat blauwebessentelers willen: minder plukkosten met behoud van kwaliteit. Maar de machine is vrij prijzig en kwaliteitsverlies is mogelijk.

Arbeidsbesparing is een prangend item in de blauwebessenteelt. Dat bleek ook eind vorige week in Melderslo, waar 40 leden van het Blauwe Bessen Platform de prestaties van de Harvy500 van machinebouwer Fine Field aanschouwden. Deze machine voor het oogsten, opvangen en logistiek verwerken van bessen moet telers niet alleen arbeidsbesparing, maar ook kwaliteits- en productiewinst opleveren. Met name het grondverlies zou fors afnemen.

Inmiddels zijn er verschillende machines voor het machinaal oogsten van blauwe bessen op de markt, met ieder hun eigen werkingsprincipe. De Harvy500 is, net als diverse andere machines, uitgerust met een elektrische schudkop. Hierdoor komen de bessen los van de struik. Via een speciaal borstelsysteem, dat zich volledig om de stam van de struik sluit, worden de bessen opgevangen in bakjes.

Tekst gaat verder onder de video

500 tot 1.000 kilo bessen per uur

Bessen die naast de borstels terechtkomen, vallen op een zeil en komen van daaruit in de bakjes. De bakjes met blauwe bessen worden automatisch geleegd in kratten van maximaal 7 kilo. In totaal kan op de machine 1.000 kilo blauwe bessen worden ‘opgeslagen’. De machine kan, afhankelijk van de omstandigheden, 500 tot 1.000 kilo bessen per uur oogsten.

De Harvy500 komt uit de koker van FineField. Dit is een nieuw bedrijf, waarin naast machinebouwers en techneuten ook blauwebessentelers Leon en Marcel Driessen uit Melderslo (L.) aandeelhouder zijn.

Lagere plukkosten

De Harvy500 onderscheidt zich volgens Marcel Beelen van FineField op diverse punten van de concurrentie. “Door het speciale borstelsysteem, dat de plant volledig omsluit, vallen er minder bessen op de grond. Bij andere machines is dat vaak wel 20%, bij onze machine circa 3% . Daarbij is slechts sprake van twee valmomenten, en vallen de bessen op het zeil in plaats van op metaal. Dit resulteert in minder beschadigingen en daardoor in een betere houdbaarheid.”

Volgens Beelen kunnen de plukkosten op deze manier, en door optimalisatie van de logistiek, worden gereduceerd tot circa 50 cent per kilo. “Bij handpluk liggen de kosten rond de € 1,80 per kilo.”

Bekijk de werking van de Harvy500 van Fine Field. Tekst gaat verder onder de video.

Vier machines operationeel

De machine kost € 180.000 tot € 250.000, afhankelijk van de gekozen configuratie. Zo is er een variant zonder elektrische schudkop, waarbij de bessen handmatig van de struik moeten worden gehaald. Daarnaast is het mogelijk om het dak van de machine te voorzien van zonnepanelen, zodat deze volledig op elektriciteit kan draaien.

Vorig jaar werd een prototype van de machine gelanceerd, dit jaar draait een verbeterde versie op vier blauwebessenbedrijven. Doelstelling is om de Harvy500 volgend jaar op de markt te brengen. “Er liggen nog wel wat uitdagingen”, zegt Beelen. “Zo moet de machine optimaal werken voor diverse soorten struiken, zowel jongere als oudere. Ook willen we meer data verzamelen over de geoogste kwaliteit en over hoeveel bessen de Harvy500 precies kan plukken onder bepaalde omstandigheden.”

Harvy500 flinke verbeterde oogstmachine, maar prijzig

Hay Geurts, teler in America (L.) en tevens voorzitter van het Blauwe Bessen Platform, vindt onder meer het feit dat de Harvy500 relatief klein en wendbaar is een voordeel. “Deze machine weegt maar 3.500 kilo, andere machines vaak meer dan 6.000 kilo. Hierdoor is de Harvy500 op ieder bedrijf inzetbaar. Ook het feit dat de struik beter wordt omsloten, waardoor er minder bessen op de grond vallen, is een pluspunt. En hij draait op elektriciteit, dus geen gedoe meer met diesel of lekkages van olie.”

Tekst gaat verder onder de foto.


  • Blauwebessentelers kijken naar de demonstratie van de Harvy500-oogstmachine. - Foto: Bert Jansen

    Blauwebessentelers kijken naar de demonstratie van de Harvy500-oogstmachine. - Foto: Bert Jansen

  • Ook al vallen de bessen zacht op een zeil, met een schudkop blijft enig kwaliteitsverlies onvermijdelijk. - Foto: Bert Jansen

    Ook al vallen de bessen zacht op een zeil, met een schudkop blijft enig kwaliteitsverlies onvermijdelijk. - Foto: Bert Jansen

De Harvy500 is volgens Geurts een flinke stap voorwaarts ten opzichte van andere machines. Toch ziet hij deze niet als het ei van Columbus. “Deze machine is, net als de meeste andere oogstmachines, ook voorzien van een schudkop. Dat is niet ideaal, aangezien de bes dan altijd een val maakt. Hoewel de bes bij de Harvy500 zachter neerkomt, zijn beschadigingen toch onvermijdelijk. Ik zie meer potentie in de inzet van robotarmen. Daarbij is de Harvy500 best prijzig, zeker voor kleinere bedrijven. Kortom: deze machine is een flinke verbetering, maar er is nog meer winst te boeken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.