Doorgaan naar artikel

‘Vervanger voor witlofras Vintor? Dat weet ik nog niet’

Ronald Kalter in IJsselmuiden zit al in de witlof zo lang als hij zich heugen kan. Daarnaast heeft hij een koelbedrijf in Marknesse, voor eigen gebruik en voor de bewaring voor derden van onder andere witlofwortelen, peen en Viburnum.

De derde poot onder het bedrijf is de handel in wortelen die hij in de Noordoostpolder laat telen. “Die teelt is er ook altijd wel geweest, maar is groeiend.” Zijn bedrijf beschikt sinds twee jaar over een rollensorteerder, om de wortels op maat te kunnen uitleveren. De teelt gebeurt op contractbasis bij akkerbouwers in de Noordoostpolder. “Witlofwortels is nog niet zo’n verkeerd gewas. Als zo’n teler het goed doet, kan hij er een prima saldo mee halen; het levert vaak meer op dan witlof trekken.

Kalter trekt in IJsselmuiden zo’n 40 hectare jaarrond, met de rassen Atlas, Topscore, en Vintor. “Vintor dit jaar voor het laatst. Zo lang dit ras op de markt is, hebben we het ook getrokken. ‘De koning is dood’ kun je van Vintor wel zeggen. “‘leve de nieuwe koning’, maar wie die nieuwe koning gaat worden, dat weet ik nu nog niet. Ik weet wel dat Vintor ook de laatste jaren nog steeds erg goed ging. Dat er nu een streep door het ras gaat, heeft wellicht te maken met de invloed van Bayer bij zaadbedrijf Nunhems. Daar is een andere wind gaan waaien, er moet direct geld verdiend worden. Kleine teelten zijn daar vaak de dupe van.

Naast Topscore oogstte hij vorige  week de eerste Vintor. “De kwaliteit van beide is goed. Soms kom je iets van mineervlieg tegen, maar dat zijn geen grote schades. Het lof gaat los de deur uit, voor afzet via The Greenery.

De prijsvorming beoordeelde hij als wisselend. “net als het weer.” De marktsituatie vanaf november overziend heeft hij wel het idee dat witlof voorzichtig de weg omhoog heeft gevonden. “We hebben de bodem wel gehad, vermoed ik. De dalen zijn minder diep, als we vraag en aanbod wat meer in de hand kunnen houden, dan kan het aardig lopen”.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin