Vertrouwde andijvierassen domineren vroege voorjaarsteelt

05-12-2016 | Laatste update op 30-05 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Enza-ras Seance blijft een betrouwbare troef in de teelt van andijvie. Dat bleek afgelopen voorjaar weer in een rassenvergelijking op het proefstation in Sint-Katelijne-Waver. De rassen Lempika (Clause) en Anconi (Rijk Zwaan) deden het eveneens goed.

Seance koppelt een hoog stuksgewicht (951 gram) aan vlot oogstbare, opgerichte kroppen. Het ras is sterk tegen smet en geel blad, maar gevoelig voor tiprand. Ook Anconi, in de proef met kroppen van gemiddeld 989 gram, is wat gevoeliger voor tiprand en sterk op smet en geel blad. De kroppen zijn zeer hoog opgericht en hebben – ook weer als Seance – een goed gesloten broek. Lempika geeft juist lage kroppen, en is sterk tegen tiprand en geel blad. De smetgevoeligheid is wat groter, de broek is iets graterig. Het kropgewicht van Lempika was 837 gram, iets lager dan van de twee eerstgenoemde rassen. Dat was ook vorig jaar het geval.

Overige rassen in proef

Andere rassen in de proef waren Forbes en Terres (beide Syngenta), en Mikado (Rijk Zwaan). Forbes geeft vrij hoge kroppen van 846 gram, weinig smet, vrij veel tiprand en geel blad. Terres heeft een gewicht van 828 gram, met lage kroppen, een vlakke groeiwijze, wat tiprand, geel blad en vrij veel smet. Mikado geeft opgerichte, hoge kroppen van 854 gram, is makkelijk oogstbaar, sterk tegen smet en geel blad met wel wat tip- en droogrand. In de proef vertoonde Mikado al vrij vroeg schotaanleg.

De planten – in 5 centimeter perspotten – werden op 17 maart 2016 uitgeplant en afgedekt met vliesdoek. De oogst vond plaats op 18 mei.

Lees meer over het onderzoek in de novemberuitgave van het Vlaamse vakblad Proeftuinnieuws.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer