Doorgaan naar artikel

Breed draagvlak voor collectief bladgewassen

Het onlangs opgerichte bladgewassencollectief Bladycol heeft onder ijsbergslatelers in Noord-Holland en zuidelijke ijsbergsla- en andijvietelers in Brabant en Noord-Limburg een breed draagvlak. Dit jaar wordt in samenwerking met participanten uit de gewasbescherming en veredeling onderzoek opgezet naar de bestrijding van bladluizen, rupsen en trips in ijsbergsla en andijvie.

Van Bladycol maken Noord-Hollandse ijsbergslatelers en telers uit Brabant en Noord-Limburg deel uit. Ook andijvietelers verdeeld over Nederland hebben zich aangesloten. Daarmee vertegenwoordigt het collectief circa driekwart van de telers van bladgewassen in Nederland.

Meerdere participanten

Ulko Stoll van vollegrondsgroente.net zit als coördinator in het collectief, daarnaast hebben zich Agrifirm, Bayer, Certis, Corteva en Syngenta aangesloten. De veredelingsbedrijven Enza Zaden, Nunhems, Rijk Zwaan en Syngenta hebben zich gecommitteerd als participanten.

Opstart onderzoek

Als eerste activiteit zet het collectief dit jaar een onderzoek op naar het voorkomen en bestrijden van bladluizen, rupsen en trips in ijsbergsla en andijvie. Dat onderzoek is door het verdwijnen van de zaadcoating dringend gewenst. Naast de aanpak met chemische middelen wordt gekeken naar de mogelijkheden van groene middelen en andere duurzame oplossingen. Proeftuin Zwaagdijk voert het onderzoek met 11 objecten uit op een perceel ijsbergsla in Noord-Holland en een in het oosten van Brabant. In andijvie komt een vergelijkbare proef met 12 objecten.

Kleine bijdrage

De deelnemende telers betalen een kleine bijdrage per hectare ijsbergsla om het onderzoek te financieren. De genoemde bedrijven zijn bereid gevonden te participeren in het onderzoek, net als plantenkwekerij Schreurs uit Sevenum. Met andere plantenkwekers wordt nog gesproken.

Info en aanmelden

Telers die interesse hebben om zich bij het collectief aan te sluiten kunnen zich aanmelden via bco@bladycol.nl. Informatie over het collectief is te krijgen via contact@bladycol.nl en www.bladycol.nl. Een aantal keren per jaar zal er een nieuwsbrief onder de deelnemers worden verspreid.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin