Doorgaan naar artikel

Mooi trio andijvierassen

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

In Belgisch rassenonderzoek werden vorig jaar slechts drie rassen aangemeld. Anconi haalde vroeg, in de zomer en in de herfst de hoogste productie. Lempika was het sterkste tegen schot.

In de zomerteelt van andijvie in 2017 speelde schot. Het ras Lempika (Clause) bleekt daar minder gevoelig voor dan Anconi (Rijk Zwaan). Seance (Enza Zaden) vertoonde in de zomer 24% schot. Qua productie haalde Anconi de hoogste producties met een gemiddeld kropgewicht over de drie teeltwijzen van 106 gram. Seance haalde 95 gram en Lempike 94 gram.

Bij Anconi ging 4% verloren door schot

Percentage wegval

Het aantal oogstbare kroppen was gemiddeld over drie teelten bij Lempika 99%, bij Anconi 93% en bij Seance 87%. De wegval bij Seance was te wijten aan 8% schot en 4% rot. Bij Anconi ging 4% verloren door schot en 2% door rand. Bij alle rassen was 1% van de kroppen te klein. Dat meldt onderzoeker Luc de Rooster in zijn proefverslag in Proeftuinnieuws 20.

De broek is mooi van vorm, gesloten en donkergroen

Groeiwijze en kropvorm

Anconi vormt een zeer hoge krop met een zeer opgerichte groeiwijze. De broek is mooi van vorm, gesloten en donkergroen. Lempika heeft een vlakkere groeiwijze en vormt een zeer goed gevulde, platte krop. De broek is vrij mooi van vorm en iets minder donkergroen. Seance vertoont een opgerichte groeiwijze en een zeer goede kropvulling. De broek is groen, goed gesloten en mooi van vorm.

Beheer
WP Admin