Doorgaan naar artikel

Proef Sint Katelijne Waver: 3 goede andijvierassen

Seance (Enza) is al heel veel jaren hét andijvieras, en het lijkt er vooralsnog niet erg op dat daarin verandering komt.

In rassenproeven, afgelopen zomer op het proefstation in Sint Katelijne Waver bleek het ras Lempika in vergelijking met Seance weliswaar beter bestand tegen de hitte, maar met een wat lagere kropkwaliteit. Lempika is sterk tegen rand en schot. Het proefverslag staat in het novembernummer van ‘Proeftuinnieuws’.

De andijvierassen Seance, Lempika, Anconi (Rijk Zwaan) en Piquiones (Syngenta) werden het afgelopen seizoen getest in een vroege, zomer- en herfstteelt.

Seance

Seance kwam in het voorjaar prima uit de bus, maar kreeg in de zomer flink te lijden van schot, dat gaf 36% wegval.

Lempika

Lempika bleek aanzienlijk sterker tegen schot, met 96% oogstbare kroppen. Ook in de andere teelten was het oogstpercentage van Lempika het hoogst. In vergelijking met Seance is de kleur minder donkergroen, en het snijvlak wat groter.

Anconi

Anconi komt kwalitatief ook goed uit de bus met een donkergroen kleur, goed gesloten onderkant, en klein snijvlak, maar ging in de zomerteelt eveneens onderuit door schot (32% oogstbare kroppen). In het voor- en najaar was het percentage oogstbare kroppen van Anconi vergelijkbaar met dat van Lempika en Seance, en met veruit de hoogste stuksgewichten. Anconi toonde zich verder sterk tegen smet, maar wel met wat meer rand.

Piquiones

Piquiones, alleen in de voor- en najaarsteelt, bleek in deze proef ten opzichte van de ander rassen geen meerwaarde te bieden.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin