Doorgaan naar artikel

Verlies voor Milieukeur ondanks hogere telersafdracht

Verlies voor Milieukeur ondanks hogere telersafdracht

Verlies voor Milieukeur ondanks hogere telersafdracht

Stichting Milieukeur heeft in 2017 een verlies geleden van € 36.000. De organisatie achter keurmerk PlanetProof moet het met minder overheidssteun doen.

Ontving Milieukeur in 2011 nog € 562.200 van de overheid, vanaf 2015 is dat nog maar € 100.000. De kosten van de organisatie zijn daardoor veel hoger dan de inkomsten, zo schrijft Milieukeur in het jaarverslag over 2017. De organisatie is in gesprek met het ministerie van landbouw omdat haar werk – het verduurzamen van de land- en tuinbouw – een belangrijke bijdrage levert aan het ministerie, maar er is geen zicht op een hogere overheidsbijdrage.

Bijdragen certificaathouders

In 2018 verwacht Stichting Milieukeur (SMK) dat de bijdragen van certificaathouders zullen oplopen naar € 350.000. Dat was € 307.000 in 2016. De stijging komt voor een belangrijk deel van telers, omdat het keurmerk van Milkeukeur On the Way to PlanetProof in de plantaardige sector het snelst groeit. Overigens betalen in ieder geval 2 telersverenigingen de certificeringskosten van lidbedrijven die dit jaar overstappen.

SMK moet overheid worden

Al met al komt de bijdrage van de overheid voor de onafhankelijke rol van SMK in 2018 uit op circa 21%. In voorgaande jaren lag dat nog op meer dan 30%. Om een deel van de overheidsfinanciering overeind te houden, moet SMK een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) worden. Zo’n zbo voert een overheidstaak uit en hoort bij de Rijksoverheid, maar is geen onderdeel van een ministerie.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin