‘Verhaal uitbuiting in Westland wringt aan veel kanten’

09-06 | |
Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Schade aan imago door zaak Oekraïners? Foto: Ton van der Scheer
Schade aan imago door zaak Oekraïners? Foto: Ton van der Scheer

Er zijn veel lessen te trekken uit de mediastorm over vermeende uitbuiting van Oekraïners in kassen, maar trekt CNV ook een les hieruit?

Het laatste nieuws over de uitbuitingszaak in Westland komt van de plantenkweker in kwestie. Hij stopt banden met het Poolse uitzendbureau en stapt over naar Tradiro, het bureau uit de teelt zelf. Daarmee heeft de mediastorm over Oekraïnse werknemers in een Westlandse kas in ieder geval één eerste les. Dat een vertrouwde partij geen duurkoop is.

De teler erkent met de verkeerde Poolse partij in zee te zijn gegaan. Impliciet erkent hij ook niet scherp genoeg gecontroleerd te hebben op de voorwaarden in het contract. CNV Vakmensen had gelijk in de stelling dat er zaken goed mis waren in de contracten.

Dat leidde tot een mediastorm, vlak voor een groot promotieweekend Kom in de Kas. Als de stof neerdaalt, is er de dure les voor de sector. Eén incident laat het imago weer kantelen, en daar balen veel ondernemers uit die regio van. Het is al lastig personeel te werven, ook zonder slechte berichten over onmenselijke behandeling, terecht of niet terecht.

Rol CNV wringt ook

Toch wringt deze zaak ook om een andere reden. CNV Vakmensen heeft de vermoedens van misstanden niet vooraf gemeld bij de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie is daar zelf ontevreden over. Waarom koos CNV Vakmensen voor de mediastrategie? Moet een doorgaans betrouwbare partner als CNV daartoe overgaan? Het gevolg was dat de Arbeidsinspectie niet goed kon controleren. Iedereen wist dat de inspecteurs de dag erna langs zouden komen. De teler handelde uit goeder trouw, zo is de voorlopige conclusie uit dat onderzoek. Wel worden de bureaus nog onder de loep genomen.

Trial by media

De Arbeidinspectie heeft zelf ook een mediabeleid. Omdat met glastuinbouw goede contacten zijn en veel vooruitgang geboekt wordt, hoeft de inspectie niet uit te pakken met ronkende persberichten. Bij vollegrondsgroente is die samenwerking er veel minder en worden misstanden in bijvoorbeeld aspergeteelt breed uitgemeten. Ook trial by media, maar gecontroleerder. CNV moet zich nu afvragen of ze zo blijft werken via de media, of de samenwerking zoekt. Is de media-aanpak de bredere schade aan imago waard?

Geef jouw mening

Meer over

One thought on “‘Verhaal uitbuiting in Westland wringt aan veel kanten’

  1. Het is heel erg in de mode om anderen de maat te nemen zonder zich echt in de materie verdiept te hebben . Het is vaak de bekende klok hebben horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt . Vaak ook nog onder de dekmantel dat men zich "expert" noemt in het betreffende vakgebied . Men geeft dan in de media zijn of haar pseudo-intellectuele mening waardoor hele bevolkingsgroepen inclusief de politiek finaal op het verkeerde been worden gezet en die geuite mening of oordeel als enige waarheid dan wordt bestempeld . En tevens de bevooroordeelde mening weer voor de zoveelste keer bevestigd ziet worden . Dit is een tendens die zich als een schimmig verstikkend deken al jaren over hele hardwerkende beroepsgroepen ontvouwd en die dan tevens als alibi gebruikt word om diezelfde hardwerkende beroepsgroepen weer met "fijne nieuwe regeltjes te verrassen " waardoor de rek (als die tenminste nog aanwezig is ) en het ondernemersplezier ( als die tenminste nog aanwezig is ) er nog verder uitgeperst worden . Of dat het nu gaat over in dit geval arbeid
    of energie , de waterkwaliteit of stikstof , vrijwel iedere keer is de agrarier de bekende Jan met de korte achternaam .Het is gewoon schandalig dat een overheid die zijn eigen zaakjes totaal niet op orde heeft , steeds meer laat blijken er totaal geen verstand van te hebben , en daardoor de verdeeldheid onder de bevolking steeds verder aanwakkert met alle gevolgen van dien waardoor o.a. boeren en tuinders (weleens) een nog hogere rekening in de (nabije toekomst) gepresenteerd kunnen krijgen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer