Doorgaan naar artikel

Arbeidsinspectie treedt op na CNV-bericht uitbuiting in kassen

De Arbeidsinspectie start een onderzoek naar mogelijke uitbuiting van Oekraïners in kassen, maar laakt het niet-melden van CNV.

Oekraïners die in kassen in het Westland werken worden uitgebuit, stelde vakbond CNV in verschillende media. “We zijn ons kapotgeschrokken van de mensonterende teksten in de contracten die ze hebben ondertekend”, zegt Henry Stroek van het team Bestrijding Misbruik Uitzendconstructies van de bond.

Volgens CNV hebben de Oekraïners wurgcontracten getekend bij een Pools uitzendbureau. Zo wordt er gedreigd met deportatie naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden. De NOS spreekt ook over een slecht vertaald contract. De plantenkwekerij waar personeel werkt, ontkent dat er sprake is van misstanden.

Alleen in media gemeld

Naar aanleiding van de mediaberichten start de Arbeidsinspectie een onderzoek, maar merkt erbij op verrast te zijn door de actie van CNV. “Doordat ze het alleen in de media melden, kunnen we ons onderzoek minder goed uitvoeren. De betrokken partijen weten nu dat een onderzoek zal volgen. We weten niet waarom ze het tot dusverre niet bij ons gemeld hebben”, stelt een woordvoerder.

Het gaat om ruim dertig Oekraïners die volgens CNV in Polen contracten hebben ondertekend bij het Poolse uitzendbureau JANPOL. Ook de naam van de plantenkwekerij is genoemd in de mediaberichten. Dat bedrijf komt later met een inhoudelijke reactie. Het lijkt erop dat CNV een groter schokeffect van mediaberichten verwacht dan van een onderzoek van de Arbeidsinspectie, al beaamt de inspectiewoordvoerder dat niet.

Nog niets bewezen

De Arbeidsinspectie wijst er verder op dat nog niets van de beschuldigingen is bewezen. Juridisch gezien is arbeidsuitbuiting moeilijk te onderbouwen als er contracten getekend zijn. Of aan de wettelijke eisen is voldaan, gaat de inspectie onderzoeken. Wanneer inspecteurs de bedrijven zullen bezoeken, maakt de inspectie niet bekend.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin