Doorgaan naar artikel

Veilingupdate 25 mei: Andijvie stapt over op ‘natuur’

Veilingupdate 25 mei: Andijvie stapt over op  natuur

Veilingupdate 25 mei: Andijvie stapt over op natuur

Het seizoen van andijvie onder glas is voorbij en het seizoen voor ‘natuur andijvie’ begint. Dat valt op te maken uit de aanvoer voor de klok bij The Greenery.

Bij The Greenery werd vorige week voor de klok nog sporadisch glas andijvie aangeboden. Het ging om de sortering 12 stuks per colli met prijzen van nog 111 cent per kilo op 10 mei en 45 cent op 19 mei. Op 19 mei kwam ook de eerste natuur andijvie voor de klok, met 9 stuks per colli. Daar werd een dubbeltje meer voor betaald dan voor de glas andijvie, maar dat plezier was van korte duur. Op 20 mei werd 30 cent per kilo genoteerd. Afgelopen maandag was dat 41 cent, dinsdag 25 cent en vandaag 20 cent. Dinsdag werd voor de sortering met 12 stuks per colli slechts 15 cent betaald; vandaag was dat 20 cent.

Veiling aanvullend

Uit de aanvoercijfers blijkt dat we praten over kleine hoeveelheden, variërend van 20 tot 405 colli voor de sortering met 9 stuks en 90 tot 115 colli voor die van 12 stuks. Zeker bij natuur andijvie is vooral sprake van contractteelten, waarbij aanvullend de veiling in beeld kan komen. Vanuit de contractwereld wordt bevestigd dat de vraag voor afzet via een veiling momenteel gering is en dat daar sprake is van een duidelijke prijsval.

Voldoende aanbod

De kwaliteit van de huidige andijvie is goed. Bij de vroegste plantingen was sprake van schotvorming en wat smet aan de rand van het buitenste blad. Met name schot heeft ervoor gezorgd dat er plantingen zijn gefreesd. Dat is nu achter de rug en voor de komende periode wordt dan ook voldoende aanbod verwacht.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin