Doorgaan naar artikel

Veerman: Sneller crisiskartel en 30 dagen betaaltermijn

Image

Telersverenigingen zouden sneller productie-afspraken moeten kunnen maken om crises het hoofd te bieden.

Ook zouden rekeningen voor geleverde versproducten binnen 30 dagen betaald moeten worden. Dat zijn aanbevelingen uit het rapport Improving Market Outcomes dat oud-landbouwministers Cees Veerman opstelde met Europese marktexperts. In opdracht van de Europese Commissie zocht Veerman naar instrumenten om de positie van telers en boeren te verbeteren. Het zorgen voor meer prijstransparantie is één van de belangrijkste aanbevelingen.

Crisiskartel

Nu is een crisiskartel een ‘laatste maatregel’ en werden verzoeken uit de Nederlandse telersverenigingen tijdens de Ehec-crisis en na de Russische boycot geweigerd door de Europese Commissie.

Ook pleit Veerman ervoor dat individuele onafhankelijke teeltbedrijven meedoen aan zo’n crisiskartel. Nu zijn alleen erkende telersverenigingen toegelaten. Voor Nederland zou die uitbreiding toegejuicht worden. In Nederland zijn niet alle telervereningen GMO-erkend. Ook bij de opkoopregeling na de Russische boycot waren ‘vrije telers’ toegelaten.

Betalingstermijn

Dat Veerman pleit voor een betalingstermijn van 30 dagen voor versproducten is opvallend. Nu is de wettelijke termijn 60 dagen. Lobby-organisaties Greenport Holland heeft in haar verkiezingspamflet berekend dat de tuinbouw daar te lange betalingstermijnen jaarlijks 700 miljoen euro misloopt.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin