Doorgaan naar artikel

‘Veel robots in België’

Image premium

Leen de Kok in Kerkwerve zag de prijs voor witlof in week 43 zakken, maar was nog steeds in zijn nopjes over de prijsvorming in de afgelopen paar weken op de Belgische Veiling Coöbra.

“In week 42 zat Kort Dik gemiddeld op €2,30 per kilo, daarvoor ook boven de €2,00. Ik vind het zuur voor mijn collega’s dat in Nederland de prijs circa de helft was, maar het zijn wel de feiten. Afgelopen maandag liep de prijs bij Coöbra terug naar €1,50. Ook kwaliteit II zakte in prijs naar zo’n 95 cent. De Kok oogst zo’n 75 procent kwaliteit I en 25 procent kwaliteit II.Scharrelen met witlof

De reden van het mooie prijsniveau zoekt De Kok in de overgang van oud naar nieuw lof. “Iedereen probeerde al zolang mogelijk met oud lof door te gaan, om de continuïteit erin te houden. Sinds enkele weken worden ook nieuwe wortels opgezet. Iedereen is wat dat betreft wat aan het scharrelen met het in de cel rijden van rijen nieuwe wortels in cellen waar ook nog oude wortels staan.” De Kok zet zijn nieuwe wortels eerst in een (koel)cel om ze alvast op temperatuur te krijgen. “Dan komen ze al een beetje los en is de toepassing van calciumchloride effectiever omdat het ook tussen de al een beetje ontluikende lofblaadjes terecht komt.”Gestart met Jocker

Op 3 september rooide de Zeeuw zestien kisten Jocker om vast aan de slag te kunnen. Een week later werd het hele perceel gerooid en hoe langer de wortels hebben kunnen rijpen hoe beter de lofkwaliteit wordt. “Jocker rijpt snel, dat zie je op het veld maar ook in de koelcel.” Het ras geeft mooi hard en glad lof met scherpe punten. “Ideaal voor mijn afzetmarkt.”Zijn twijfels over de voortgang in groei van zijn tweede zaaisel werden bewaarheid. “Ik heb een partij van de buurman geleend – hij krijgt daar later een andere partij voor terug – en wortels van het ras Desir bijgekocht bij Jan de Vries. Op het moment dat we ze wilde gaan rooien, hadden ze wel de groeidagen, maar toen ging het regenen waardoor we ze toen niet konden rooien.”

De Kok bezocht de witlofbiënnale in België. “Ik vond de lezingen op de eerste dag inhoudelijk goed. Op de praktijkdag heb ik me verbaasd over de mooie bedrijven en dat er daar al zeven bedrijven werken met robots om bakken op en af te stapelen en te reinigen. Die bedrijven geven aan dat het goed functioneert en bovendien betaalbaar is. Dat is dus zeker een ontwikkeling.”

Bekijk meer

Delen

Image
Leen de Kok

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin