Doorgaan naar artikel

‘Veel mis met strijd tegen plantenziekte en plagen’

Image

Internationaal gezien blijft de aanpak van plantenziektes en plagen op veel punten achter.

Dat stelt de International Plant Protection Convention (IPPC), de internationale koepel van fytosanitaire diensten in haar jaarverslag over 2013. Volgens Yukio Yokoi, directeur van het IPPC secretariaat, steken landen te weinig geld in fytosanitaire diensten, zoals de NVWA in Nederland. Landen zien onvoldoende het belang van plantgezondheid voor de productie van voeding en handel in planten, stelt Yokoi. Ook is de internationale samenwerking onvoldoende. De internationale organisaties die er zijn, overlappen deels, maar werken onvoldoende samen. “We doen hier erg ons best, maar ik roep alle leden op om die boodschap zo goed mogelijk te verspreiden bij nationale overheden.”

Coördinator Craig Fedchock van de IPPC vindt dat plantgezondheid meer aandacht behoeft, net als het streven naar diergezondheid en de humane gezondheidszorg.

Uit het jaarverslag blijkt dat IPPC inventariseert ondermeer hoe ‘koudebehandeling’ van plantaardige materiaal kan helpen om planten bij internationale handel te vrijwaren van plagen en ziektes. Ook werkt IPPC aan een digitaal certificatenstelsel.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin