Doorgaan naar artikel

‘Veehouders verhuren grond liever niet’

Veehouders verhuren grond liever niet

Veehouders verhuren grond liever niet

Michel Timmerman van TB&S in Sint Pancras is nog bezig met de oogst van spitskool in midden-Portugal voor de lokale markt.

Wanneer hij vanuit Portugal gaat leveren aan de Nederlandse markt, is nog even de vraag. “Het is afhankelijk van het verloop van de afzet in Nederland, ik kan daar nog niet op vooruit lopen.”

Ontwikkeling planten volgens plan

Voor het nieuwe seizoen zijn de planten al wel besteld. De vroegste gaan weer in 4-centimeter perspotten en worden begin maart geplant. “Als je naar het weer kijkt, zou je nu al kunnen beginnen”, grapt Timmerman. De ontwikkeling van de planten bij de plantenkweker verloopt volgens plan. “Nee, de planten liggen niet voor op schema en het zijn stevige planten.” De planten in het experiment met belichte planten heeft hij nog niet gezien. “Er is op 13 februari een open dag bij Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof, dan ga ik ze bekijken.”

Druk op de grondmarkt

De afgelopen tijd is de Noord-Hollander druk geweest met het huren van percelen en het indelen van de beschikbare percelen. “Ik moet zeggen, dat ging niet gemakkelijk. Je merkt dat veehouders hun grond liever niet verhuren. Dat heeft te maken met de regelgeving rond vergroening. Hierdoor ontstaat er druk op de grondmarkt en zie je de prijzen licht oplopen. Nee, vanzelf ging het zeker niet, maar we hebben het plan nu rond.” Timmerman maakte gebruik van de paar nachtvorsten die er geweest zijn om de zwaarste percelen ‘om te gooien’. “Ook op dat gebied zijn we nu dus helemaal bijgewerkt.”

Beheer
WP Admin