Doorgaan naar artikel

Valt aardbei in het water?

Afgelopen zomer hebben de woorden ‘water’ en ‘zachtfruitteelt’ me regelmatig aan het denken gezet.

Nu had ik mijn jaarlijkse zomervakantie ook precies gepland in de periode tussen eind juli en begin augustus. Iedereen zal het zich ongetwijfeld nog herinneren: toen kwam het water regelmatig met bakken uit de lucht. Zo reed ik in de ochtend van 31 juli met de auto op de A16 bij Galder richting de afslag Meer/Zundert. Links van me zag ik een perceel waarop de wandelkappen inmiddels plaats hadden gemaakt voor de aardbeienteelt in het open veld. Een hele groep aardbeienplukkers trotseerde de regen om onze zomerkoninkjes naar binnen te halen.

Nu kijken we er raar van op dat het regenwater in de zomer onze bassins en percelen weer rijkelijk doet vullen

Het deed me denken aan mijn jonge jaren toen ik bij mijn ouders soms ook wekenlang in een regenpak op mijn knieën door het aardbeienveld kroop. Het matige zomerweer met enkele verregende weken vonden we toen nog gewoon. Nu kijken we er raar van op dat het regenwater in de zomer onze bassins en percelen weer rijkelijk doet vullen. Tijdens mijn eerste twee vakantieweken was ik dan ook blij voor onze hardwerkende ondernemers en de natuur dat de watervoorraad weer op peil werd gebracht. En zie de natuur eens prachtig herstellen. Water kan wonderen verrichten!

Hoe anders was dat tijdens mijn laatste vakantieweek in Zuid-Europa. Langs de Franse snelweg A9 zag ik een verdorde natuur en in de brandende zon het besproeien van een perceel met aardbeien. Ik moest weer denken aan de krantenkop in mei: ‘300 liter water voor 1 kilo aardbeien: Spaanse export stoot op Duits verzet’. Toen ontstonden er spanningen over het gebruik van water in de Spaanse tuinbouwsector. Op het spel stond imagoschade voor een van hun meest herkenbare exportproducten.

Uitdagingen

Dan zie je dat we het als sector in eigen land goed voor elkaar hebben. Maar ook hier moeten we alert blijven. Niet voor niets gaven telers van zachtfruit afgelopen voorjaar aan dat de waterkwaliteit in de zomermaanden een issue is. En er zijn zorgen rondom waterzuivering, recirculeren en omgekeerde osmose. De uitdaging om zonder emissie te telen, alsmede de bemestings- en stikstofemissienormen vragen ons als sector in de komende jaren niet stil te blijven zitten. Maar voorlopig mogen we blij zijn dat de watervoorziening door ‘Moeder Natuur’ in de zomer van 2023 weer op peil is gebracht.

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin