Doorgaan naar artikel

‘Uitbreiding noodfonds EU leidt tot vangnet markt’

Image

De geplande uitbreiding van het noodfonds met nationale quota wordt goed ontvangen in België. De markt krijgt weer een bodem.

België mag 43.000 ton appels en peren en 14.750 ton groente extra uit de markt nemen. De Boerenbond laat weten dat België ‘hiermee goed uitkomt’. “De markt weet weer dat er een vangnet is met een hogere vergoeding. Het is wel de bedoeling nog altijd om het fruit en de groente te verkopen, en we moeten zorgen dat er geen run op het geld zal ontstaan. De telers en telersverenigingen zullen er verstandig mee moeten omgaan”, laat de Boerenbond weten.

De Europese Commissie zal hoogstwaarschijnlijk vrijdag een uitbreiding van het noodfonds bekendmaken. Landen krijgen extra quotum toegekend, waardoor een eerlijker verdeling over de lidstaten ontstaat.  De commissie wil zo voorkomen dat één lidstaat opnieuw een te zware claim legt op de beschikbare noodmiddelen, zoals Polen in de claims op de 125 miljoen euro begin deze maand. Voor de hele EU betekent dat extra quotum 181.000 ton appels en peren en 44.750 ton groenten. Champignons en kolen zijn niet langer opgenomen in dit quotum. Wat de cijfers voor Nederland zijn, is nog niet bekend bij de uitvoerder RVO.

Opnieuw aanvragen

Maar één van de voorwaarden die de Europese Commissie noemde toen het de voorstellen presenteerde aan de lidstaten is dat de aanvragen na 3 september opnieuw moeten worden ingediend. Nederland heeft een wachtlijst. De meldingen na 3 september tot 10 september zijn niet verwerkt door de Europese Commissie, maar die wil deze meldingen schrappen. Als de regeling weer opengaat moeten telers opnieuw melding doen, blijkt uit de voorstellen van de commissie, die nog niet door het ministerie van EZ of uitvoerder RVO konden worden bevestigd.

RVO laat weten nog steeds dezelfde boodschap te hanteren bij vragen van telers. Leden van een afzetorganisatie kunnen interventie aanvragen via de opengestelde interventieregeling met GMO-middelen. Het noodfonds is tot nader orde dicht, dus vrije telers kunnen nu feitelijk niets. Of dat begin volgende week anders is als het noodfonds open gaat (zoals verwacht), weet RVO niet. “We weten officieel nog niets, ook niet hoe een eventueel nieuwe regeling eruit zal zien.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin