Doorgaan naar artikel

‘Twee keer gespoten tegen de koolmot, nu is het afwachten’

foto: Archief Groenten&Fruit premium

foto: Archief Groenten&Fruit

Michel Timmerman van TB&S in Sint Pancras meldde in april in zijn vorige bijdrage voor deze rubriek te verwachten pas eind mei de eerste spitskool te snijden.

In werkelijkheid kon hij iets eerder aan de slag. Sindsdien wordt er dagelijks gesneden, eerst in de rassen Fado en Cape Horn, en sinds twee weken in het ras Regency. De kool gaat af land in ijzeren rekken naar de loods en wordt hier geseald en verpakt in dozen of poolfust.

Attent op koolmotten

De kwaliteit van de huidige spitskool is goed, al is het wel belangrijk heel attent te blijven op koolmotten. “Het barst ervan”, omschrijft Timmerman de situatie. “In spits- en sluitkool en zelfs in de sla. We telen ook little gem. Ik denk dat het een gevolg is van de zachte winter, de beesten hebben die waarschijnlijk overleefd. Sommigen denken dat de vlindertjes dit voorjaar deze kant uit zijn gekomen, onder invloed van wind uit het zuiden en oosten, maar dat lijkt me sterk. Ik zie die beestjes nog geen 500 kilometer vliegen.”

Timmerman trof de eerste rupsen begin vorige week aan. “Tevoren hebben we al preventief gespoten, vorige week zijn we weer aan de gang gegaan. Dat is gebeurd met een combinatie van Coragen en Decis. Het is nu afwachten.”

Kool voor de koeien

Vorige week is ook de eerste wittekool af land gesneden, “de kwaliteit daarvan is perfect”. Ook is de laatste bewaarkool uit de koeling gehaald. “Die kool is voor de koeien gegaan, het is een drama.”

AUTEUR: JOOST STALLEN

Delen

Image
Michel Timmerman

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin