Doorgaan naar artikel

Trekker-rijbewijs lijkt kwestie van tijd

Het kabinet heeft zich voorgenomen per 1 januari de nieuwe regeling rond het trekker-rijbewijs in te voeren. Het ontwerpbesluit moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden beoordeeld.

Voertuigen als trekkers mogen straks alleen nog de openbare weg op als de bestuurder in het bezit is van het nieuwe T-rijbewijs. Het T-rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar. De ministerraad heeft inmiddels hiermee ingestemd op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (I&M). Het ontwerpbesluit wordt nu voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer.

Kennis en rijvaardigheid

Door de instelling van het T-rijbewijs kan worden getoetst of iemand beschikt over de benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid voor het besturen van een trekker op de openbare weg. Het blijft mogelijk om zonder T-rijbewijs op een akker of perceel te rijden. Voor het besturen voertuigen, zoals kleine straatveeg- en maaimachines, is geen T-rijbewijs nodig. Het streven is om de regelgeving per 1 januari 2015 in te laten voeren.

Chauffeur meestal geen slachtoffer

In de afgelopen jaren is de verkeersveiligheid in Nederland sterk verbeterd. Het aantal ongelukken waarbij landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid betrokken waren, bleef echter relatief hoog. De slachtoffers zijn voornamelijk voetgangers, fietsers en automobilisten; niet de bestuurders van de trekkers zelf. Daarnaast nemen dit soort voertuigen steeds vaker deel aan het verkeer op de openbare weg.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin