Transport Marokkaanse preiplanten ligt op schema

19-03-2020 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het transport van preiplanten vanuit Marokko naar Nederland ondervindt niet of nauwelijks problemen als gevolg van het coronavirus. Dat laten desgevraagd Lenders Prei en Aspergeplanten en Preiplantenkwekerij Baltussen weten.

Door stringente fytosanitaire grenscontroles loopt het transport wel wat vertraging op, merken Ruud Lenders van Lenders Prei en Aspergeplanten in Kessel (L.) en John Baltussen van Preiplantenkwekerij Baltussen in Asten beide op. “Verder verloopt alles tot nu toe zonder problemen. Het voordeel is dat er veel minder verkeer op de weg is, dus eigenlijk verloopt alles volgens schema.”

Marokkaans plantenseizoen

Lenders startte in week 3 met het uitleveren van Marokkaanse preiplanten in Frankrijk en in week 8 startte dat in Nederland. Het uitleveren loopt door tot en met week 20. Baltussen startte eveneens in week 8. Daar eindigt het Marokkaanse plantenseizoen op 20 mei (week 21) om over te gaan op de in Nederland opgekweekte planten. Baltussen heeft op zijn bedrijf geen personeelsproblemen.

Minder aspergeplanten

Lenders geeft wel aan dat het bedrijf minder personeel heeft, omdat buitenlandse seizoenmedewerkers de reis naar Nederland niet durven maken. “Een voordeel is nog dat we dit jaar minder aspergeplanten hoeven te sorteren, te verpakken en uit te leveren. Dat heeft niets met het coronavirus te maken, maar met het feit dat wij net als alle aspergeplantenkwekers minder hebben gezaaid, vanwege minder vraag naar aspergeplanten”, zegt Lenders.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer