Doorgaan naar artikel

Total Produce: Nederland erg lastige markt

Groenten- en fruitreus Total Produce noemt de Nederlandse afzetmarkt zeer concurrerend.

Total Produce heeft door lastige handelsomstandigheden in 2018 in Nederland goodwill afgeboekt (€ 9,1 miljoen). Net als in 2017 is dat een signaal van moeilijke handelsomstandigheden op de afzetmarkt voor verse groenten en fruit. “Het herstel op de Nederlandse markt verloopt langzamer dan verwacht”, schrijft Total Produce in de toelichting op zijn voorlopige jaarcijfers over 2018.

Nederland uitzondering in Europese markt

In Europa stond de omzet onder druk, deze daalde met 1,2% naar € 1,717 miljard terwijl de winstgevendheid iets verbeterde. Door het extreme weer in zomer en najaar waren handelspatronen van met name zacht fruit en groenten verstoord, wat met name in Nederland nadelige gevolgen had. “In Nederland blijven de marktomstandigheden zeer concurrerend.” Het Ierse Total Produce heeft met Haluco, Nedalpac, ASF, Anaco&Greeve, Frankort&Koning, Total Exotics en ASF Holland een belangrijke positie op de Nederlandse markt.

Totale ontwikkeling Total Produce is positief

Ondanks het lastige jaar zag Total Produce zijn totale omzet in 2018 met 17,7% groeien naar € 5 miljard. Total Produce nam op 31 juli 2018 een belang van 45% in Dole. Dit betekent dat de eerste jaarresultaten waar Dole volledig in is opgenomen in 2019 beschikbaar komen. Zonder Dole groeide de omzet van Total Produce in 2018 met 1,6%.

Topman Carl McCann van Total Produce is positief over de totale ontwikkeling. “We zijn blij dat Total Produce zijn goede resultaat heeft weten voort te zetten in dit uitdagende jaar.” De winst voor aftrek van belasting en afschrijvingen groeide met 27,6% naar € 133,3 miljoen. Dole lijkt in deze resultaten een gunstig effect te hebben.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin