Doorgaan naar artikel

Total Produce: Nederland blijft lastig

Total Produce, internationaal marktleider in verse groenten en fruit, haalde iets minder winst na de overname van Dole. In Nederland blijft de handel moeizaam.

Dat schrijft het Ierse Total Produce in haar halfjaarbericht. Nederland is in de eurozone een belangrijk handelsland voor Total Produce maar kent al enkele jaren tegenvallende handelsresultaten door scherpe concurrentie.

In het eerste halfjaar is de importhandel voor Nederland wel sterk ontwikkeld. De gangbare handelsdivisies, onder meer Frankort & Koning en Haluco, blijven moeizaam, schrijft het Ierse concern dat als groep een internationale marktleider is, zeker na de deelname in Dole.

Eurozone sterk

Toch was de eurozone één van de sterkste handelsgebieden voor Total Produce door een gunstige prijsontwikkeling en sterke vraag van retail. Spanje presteerde het sterkst. De omzet in de eurozone steeg van € 832 miljoen in 2019 naar € 855,2 miljoen dit jaar. Ook de winst voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen groeide € 1,5 miljoen naar € 12,4 miljoen in deze eurozone.

Omzet stijgt 2 procent

De totale omzet van Total Produce steeg in het eerste halfjaar 2% naar € 3,112 miljard door een sterke vraag van retail in de coronacrisis. Dat maakte de daling van levering aan horeca goed. Zonder effect van overnames was de omzet gelijk aan 2019, met een iets kleiner volume en betere prijs.

Dole draagt minder bij

De winst daalde 1,5% naar € 91,5 miljoen door vooral lagere verdiensten bij Dole in de groentenafzet. Total Produce heeft ruim 45% van dit internationale handelsconcern in handen. Van die winst van € 91,5 miljoen bij Total Produce draagt Dole wel de helft bij, terwijl de omzet minder dan een derde is van de groepsomzet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin