Doorgaan naar artikel

Total Produce: herstel Nederland niet in groenten

Nederlandse groentendivisie van Total Produce blijft moeizaam. Foto: Peter Visser

Nederlandse groentendivisie van Total Produce blijft moeizaam. Foto: Peter Visser

De Nederlandse divisie van Total Produce heeft een goed jaar achter de rug, maar niet in de groentenafzet.

Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van Europees marktleider in groente en fruit Total Produce. Recent maakte het Ierse Total Produce bekend verder te integreren met het Amerikaanse bedrijf Dole, waardoor een wereldspeler ‘Dole’ ontstaat met bijna € 10 miljard omzet. In 2020 was die integratie nog niet gerealiseerd omdat Total Produce een minderheidsbelang had in Dole.

Groentenafzet teleurstellend

De Nederlandse resultaten in groentenafzet noemt Total Produce over 2020 teleurstellend, maar over alle Nederlandse bedrijven bezien is het resultaat in Nederland veel verbeterd in 2020. De verkoop van Nederlands fruit (zacht en hardfruit) zorgde voor een resultaatimpuls in het tweede deel van het jaar, zo schrijft het bedrijf bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers. Total Produce bezit bedrijven in Nederland zoals Haluco, Frankort & Koning, ASF Holland, Nedalpac en Anaco & Greeve.

Minder volume Europa

De omzet in Europa van Total Produce steeg 1,6% naar € 1,69 miljard in 2020. Daarbij werd minder volume verscheept tegen hogere prijzen. De operationele winst (EBITA) steeg 40,2% naar € 28,7 miljoen op het Europese vasteland. Daarin is het herstel in Nederland ook zichtbaar in de groepscijfers.

In totaal steeg de omzet in 2020 van Total Produce 1,7% naar € 6,26 miljard. In vergelijking met voorgaande jaren is de omzetgroei beperkt. De winst voor belastingen (EBITDA) steeg 8,2% naar € 219,2 miljoen. Topman Carl McCann spreekt van sterke resultaten, ondanks moeilijke marktomstandigheden zoals de coronacrisis.

Handelsstromen verleggen door brexit

De impact van de brexit op resultaten van Total Produce zijn nog onduidelijk. Het concern heeft handelsstromen verlegd door zoveel mogelijk direct uit landen als Spanje en Nederland naar klanten te vervoeren en Britse tussenstappen te mijden om zo douanehandelingen te ontlopen.

Lees ook: Total Produce: Nederland blijft lastig

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin