Doorgaan naar artikel

Tomaten boven euro per kilo

Image

De klokprijzen van tomaten zijn deze week omhoog geschoten op de veilingen in Nederland en België. Vandaag gingen de losse tomaten bij ZON Fruits&Vegetables ruim boven een euro per kilo.

De klokprijs voor tussentypetomaten was vandaag bij ZON bijna € 1,20 per kilo, het dubbele van begin deze week. De ronde tomaten leverden een dubbeltje minder op, evenveel als de Prince-tomaten (60 mm) bij BelOrta. Bij The Greenery noteerden ronde tomaten gisteren en vandaag een prijs van 96 cent per kilo. De prijs van trostomaten stijgt sinds gisteren ook flink en lag vandaag op de Nederlandse en Belgische veilingen rond 94 cent per kilo.

Sinds half juni zijn de tomatenprijzen niet meer zo hoog geweest. De oorzaak van de huidige prijsopleving ligt voornamelijk in de bijzonder lage aanvoer. Door het koele en donkere weer van de laatste weken is de groei en afrijping vertraagd. Bovendien is er in de tweede week van juli minder zetting geweest, eveneens door donker weer. Dat kwam het eerst bij losse tomaten tot uiting in een verlaagde aanvoer. Begin vorige week waren er weinig voorraden meer in het handelskanaal en begon de tomatenprijs aan zijn gestage opmars. Ook toen al verdubbelde de klokprijs in een paar dagen.

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin