Doorgaan naar artikel

‘Toch geen fusie Belorta en Hoogstraten’

De Belgische veilingen Belorta en Hoogstraten gaan niet fuseren. De onderhandelingen die in maart begonnen hadden niet het gewenste resultaat.

‘De mayonaise pakte niet’, vatte Belorta-directeur Filip Fontaine beeldend samen op agf.nl. Twee bestanddelen die tot één smeuïg en smakelijk geheel hadden moeten worden vermengd, bleken toch onvoldoende cohesie te hebben.

Gestaag doorfuseren

Dat is vooral voor Belorta een nieuwe ervaring. In en rond Mechelen hebben de fusies elkaar in een gestaag tempo opgevolgd. Het is nog niet zo lang geleden dat op het terrein in Sint Katelijne Waver twee veilingen stijf naast elkaar, toch los van elkaar opereerden. Ze fuseerden eind vorige eeuw tot de Mechelse Veilingen.

Foto: BelOrta

Foto: BelOrta

Die fusieveiling ging vervolgens samen met een andere fusieveiling Coöbra (Brava en Greenpartners) en haalde drie jaar geleden fruitveiling Borgloon binnen. Was daar nu Hoogstraten aan toegevoegd, dan zou een afzetcoöperatie met een zeer breed en diep assortiment zijn ontstaan.

Niet meer goed uitgebalanceerd?

Het zou vervolgens wel hebben kunnen zorgen voor een niet meer helemaal goed uitgebalanceerde krachtenverdeling binnen het Belgische veilinglandschap. In het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen en in Logistieke en Administratieve Veilingassociatie Lava is Belorta nu weliswaar ook al ruim de grootste partij, maar Hoogstraten en Veiling Roeselare en Omstreken houden samen de boel nog wel in evenwicht, gevolgd door nog een aantal wat kleinere partijen.

Foto: Veiling Hoogstraten

Foto: Veiling Hoogstraten

Voor die samenwerking, die naar zij beweren ook tussen de uiteengegane fusiepartners zal blijven bestaan, is het afblazen van deze fusie misschien wel goed nieuws.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin