Doorgaan naar artikel

Tik op de vingers voor nieuwe veredelingstechniek

De toepassing van nieuwe veredelingstechnieken is Zweden en Duitsland op een schrobbering van de Europese lidstaten komen te staan. Eerdergenoemde landen hebben nieuwe toepassingen van biotechnologie bij de plantenveredeling uitgezonderd van de Europese regelgeving voor genetische modificatie.

Dat bleek woensdag tijdens een debat tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer heeft via een motie van de VVD‘er Helma Lodders gevraagd om in Nederland een uitzondering voor onder andere de CrisprCas9-techniek toe te staan. Met die techniek kunnen snel veranderingen in de genetische code van planten en dieren worden aangebracht, die in volgende generaties niet herkenbaar zijn als een genetische modificatie.

‘Uiterst behoedzaam opereren’

Staatssecretaris Dijksma zegt dat ze uiterst behoedzaam moet opereren, om de beperkte politieke ruimte te benutten die er zou kunnen zijn voor aanpassing van de Europese regels.

Enkele weken geleden heeft ze aan andere lidstaten voorgesteld een verandering in een bijlage bij de Europese richtlijn voor genetische modificatie aan te brengen, waardoor niet meer voor elke nieuwe techniek het uitgebreide Europese wetgevingsproces in stelling hoeft te worden gebracht.

Voorstel niet onverdeeld positief ontvangen

Dijksma’s voorstel is door verschillende veredelaars niet onverdeeld positief ontvangen. Zij vrezen dat met een verandering in de regels een doos van Pandora wordt geopend. Directeur Arjen van Tunen van het Wageningse Keygene heeft in een opinieartikel zijn zorgen geuit. Hij heeft vertrouwen in de Europese rechter die een oordeel moet vormen over nieuwe technieken. Hij haalt advocaat-generaal Michael Bobek van het Europese Hof van Justitie aan, in een zaak over het uitzonderen van bepaalde veredelingstechnieken in Frankrijk. Bobek zegt dat het voorzorgsprincipe er niet toe moet leiden dat het ‘een bezweringsformule wordt om innovatie te fnuiken’.

Niet gestemd

De Tweede Kamer debatteerde woensdag kort over de inzet van het kabinet op dit punt. PvdD‘er Ester Ouwehand wilde het kabinet bewegen niet verder te werken aan een uitzondering voor nieuwe veredelingstechnieken. Maar toen Dijksma zich daartegen verzette en er zich geen meerderheid voor haar opvatting aandiende, besloot Ouwehand haar ingediende motie aan te houden, zodat er niet over gestemd is.

De Europese Commissie houdt donderdag een conferentie over moderne biotechnologie in de landbouw.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin