Doorgaan naar artikel

‘Tesco in de fout met leveranciers’

Image

Londen – De Britse toezichthouder voor de supermarkten, Christine Tacon, gaat een officieel onderzoek instellen naar de praktijken van Tesco tegenover zijn leveranciers. Volgens Tacon is er voldoende bewijs dat de grootste supermarkt van het land op een reeks punten in de fout is gegaan.

Tesco, dat zijn marktaandeel voortdurend ziet afbrokkelen, moest een aantal maanden geleden melden dat de opgegeven winst was overschat. Dat kwam vooral voort uit ingewikkelde betaalconstructies met leveranciers die bijvoorbeeld moeten bijdragen voor aanbiedingen, achteraf kortingen moeten geven of zelfs ’toegangsgeld’ moeten betalen om door de poort van de winkels te komen. Tacon vermoedt dat het bedrijf daarmee de gedragscode voor de supermarkten heeft overschreden.

De toezichthouder is in 2013 ingesteld, mede na voortdurende druk van de National Farmers Union. Net als in andere landen beschuldigen ook de Britse boeren de grote winkeliers ervan te veel druk op hun leveranciers te zetten en zo het die voedingsbedrijven onmogelijk te maken op hun beurt de boeren en tuinders voldoende te betalen. De rol van de toezichthouder is kort geleden versterkt, waardoor Tacon nu ook daadwerkelijk boetes kan opleggen.

Delen

Image
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin