‘Telers laten kans liggen op gratis promotie’

19-05 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Drukte bij de proeftafel. - Foto: Ton van der Scheer
Drukte bij de proeftafel. - Foto: Ton van der Scheer

In de kas van de Floriade is het vooral druk waar men mag komen proeven. Kans voor open doel voor de teler die de consument wil ontmoeten.

Boeren en tuinders willen zich nog wel eens wat teleurgesteld uitlaten over burgers en consumenten die niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt. Maar dat kun je ook omdraaien. De burger en consument die de kas op de Floriade bezoeken, zijn teleurgesteld dat er niet of nauwelijks echte telers zijn te spotten.

“Elke tuinder die wil kan zo zijn product komen uitstallen. We hebben de ruimte, zet een tafel neer en vertel je verhaal”, zegt Piet Steenbergen. De gewezen onderzoeker van eerst het proefstation in Naaldwijk en daarna van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, bestiert nu mede de productkeuringen in The Green House.

Paprikakeuring in soorten en maten

Vandaag waren de paprika’s aan de beurt. Of preciezer gezegd: de pepers. 17 pepers in alle soorten en maten mochten we keuren en proeven. Van teeltbedrijven Westland Peppers in De Lier en Sunrise Pepper Growers in Belsiwijk en van zaadbedrijven Syngenta en Fenix Seeds. Met verrassende kleuren, vormen en smaken – een groene bleek de pittigste van het stel te zijn, hoewel er ook een pittige gele tussen zat.

Als je wat te proven hebt en een gezellige babbel, dan zullen de bezoekers niet zijn weg te slaan

Buiten regen, druk in de kas

Het werd een drukte van belang in de kas toen het buiten pittig begon te regenen. De juryleden van de peperkeuring waren maar net op tijd klaar voordat het gewone volk zich massaal op de pepertjes kwam storten.

Het lijkt derhalve een inkoppertje voor telers die graag in contact komen met een divers en internationaal gezelschap: hou de weersverwachting in de gaten, en als zich genoeg regen aandient, geef je dan op bij Piet Steenbergen piet.steenbergen@outlook.com en je kunt je naast de Growers Kitchen komen opstellen met je lekkerste spullen. Als je wat te proven hebt en een gezellige babbel, dan zullen de bezoekers niet zijn weg te slaan.Beheer