Doorgaan naar artikel

Telers hamsteren middelen door coronavirus

Foto: Jan Sibon

Foto: Jan Sibon

Leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen merken goed dat er veel meer bestellingen zijn dan normaal. Bij een enkel middel dreigt schaarste, maar door andere oorzaak dan het coronavirus.

John Kusters van P.G. Kusters Land- en Tuinbouwbenodigdheden in Dreumel merkt een voor deze tijd van het jaar ongebruikelijk aantal bestellingen. “Er zijn toch wel klanten die vanwege de corona opeens meer zijn gaan bestellen en dat geeft extra drukke tijden”, aldus Kusters, die ook bestuurslid is van Agrodis, de belangenorganisatie van de toeleveranciers van de Nederlandse land- en tuinbouwsector.

Vrijwel alles wat komend seizoen gebruikt kan worden, ligt al opgeslagen

Kusters voorziet geen problemen: “Vrijwel alles wat in komend seizoen gebruikt kan gaan worden, ligt al opgeslagen bij de distributie of fabrikanten.” Het aanleggen van een extra voorraad is aan strikte regels gebonden en de inspecteurs van de NVWA hebben hun controles – anders dan sommige andere diensten – nog niet opgeschort.

Fabrikant: nog geen extra bestellingen

Ook technisch productadviseur fruit Kick van Saarloos van BASF benadrukt dat het wat betreft leveren van bijna alle gewasbeschermingsmiddelen een normaal jaar is. Een heel groot deel van de middelen die komend seizoen gebruikt gaan worden, ligt al opgeslagen in de opslagfaciliteiten. Leveringsproblemen kunnen wel ontstaan als er onvoldoende of helemaal geen transport meer mogelijk ziou zijn. Van Saarloos merkt nog niet dat de gewasbeschermingsleveranciers extra bij BASF zijn gaan bestellen.

Delan schaars door brand in China

Uitzondering op die algemene constatering zijn de formuleringen van dithianon, zoals Delan DF en Delan pro. Daarvan is slechts beperkt voorraad. Dat heeft niets met het coronavirus te maken. Het komt door het afbranden van de Chinese fabriek in de herfst 2019 waar dithianon wordt geformuleerd.

Alternatieven beschikbaar tegen schurft

Nieuwe productie en leveringen van het middel worden pas in loop van dit seizoen verwacht. Hierdoor is Delan DF niet meer uitgeleverd naar de gewasbeschermingsleveranciers. Delan Pro (met extra fosfiet) is nog wel grotendeels uitgeleverd maar BASF heeft onvoldoende zicht wat er nog bij de gewasbeschermingsmiddelenhandel staat. Gewasbeschermingsmiddelenhandelaar John Kusters stelt dat alle formuleringen van Delan gewoon op zijn of gereserveerd zijn. Gelukkig zijn er wel alternatieve schurftmiddelen leverbaar.

Delen

Image
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin