Doorgaan naar artikel

Teelt Spanje loopt op zijn einde

De vruchtgroententeelt in Spanje loopt richting het einde.

De telers hebben te maken gehad met slechte weersomstandigheden, waardoor de kwaliteit onder druk kwam staan.  

Dat melden bronnen in Almería. De vruchtgroententelers hebben te maken gehad met veel neerslag en kou rondom de Paasdagen. Ook in de weken daarna viel er geregeld neerslag. Dat heeft voor een flinke vertraging in de productie gezorgd. Bovendien heeft de kwaliteit van de producten flink te lijden gehad.

Ook de prijzen voor de diverse vruchtgroenten lopen nu hard terug.  De teelt van komkommer loopt ten einde. Er is wel nog redelijk wat aanbod van de korte variëteiten voor de Spaanse en Franse markt. Ook voor tomaat en aubergine geldt dat het aanbod snel terugloopt. Diverse telers hebben na het slechte weer van de afgelopen weken de handdoek in de ring gegooid. Telers die nog wel in productie zijn, doen minimale inspanningen om het seizoen nog iets te rekken. De kosten zijn gemaakt en dus wordt het staartje van de teelt gebruikt om de laatste centen binnen te slepen. Eind mei zal het Spaanse seizoen echter definitief op zijn eind lopen, zo luidt de verwachting. 

Prijsvorming
De prijzen zijn niet aantrekkelijk genoeg meer om veel investeringen te doen. Komkommer bracht in week 18 gemiddeld 20 cent per kilo op. Dat is bijna de helft van de prijs een week eerder. De prijs voor trostomaat, is als gevolg van het dalende aanbod, wel iets opgelopen. Van 20 cent per kilo in week 17 naar 40 cent in week 18. De prijs voor aubergine schommelde in week 18 rond de 50 cent per kilo. Van paprika zijn op dit moment geen prijzen bekend. Het Spaanse aanbod is volgens handelaren nauwelijks nog noemenswaardig. Met de redelijke prijzen voor tomaat valt niet te verwachten dat telers voortijdig gaan eindigen. De aanvoer van dat product zal de komende drie weken nog redelijk op peil blijven, luidt de verwachting, mits het weer onveranderd blijft. 

Redelijk seizoen
De Spanjaarden blikken terug op een heel redelijk seizoen. Met name paprikatelers hebben goede resultaten behaald, wat mede te danken is aan de vroege beslissing om geen voorjaarsteelt te doen na het reguliere seizoen. Dat bood de telers vorig jaar namelijk weinig soelaas. Ook voor tomaat en komkommer spreekt men van een redelijk seizoen.

 

Bron: Groenten & Fruit –  Auteur: Brammert Waagmeester

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin