Doorgaan naar artikel

‘Tanden stuk op ongrijpbare komkommermarkt’

Waarom stijgt een komkommer harder in prijs dan een banaan? Goede vraag van de Volkskrant. Het antwoord blijft hangen in simplisme.

Het CBS doet algemeen rekenwerk aan de prijzen die wij allen kwijt zijn voor onze boodschappen. Voor groente is de inflatie van juli 2021 op juli 2022 de inflatie 9%. De Volkskrant wilde dat eens wat specifieker maken en stelde zijn eigen boodschappenmandje samen. De komkommers die ze daarvoor in juli kochten waren maar liefst 54,5% duurder dan in dezelfde maand in 2021.

Nou is de gemiddelde journalist per definitie een statisticus van de koude grond. Ik dus ook. Maar de gemiddelde algemene journalist is ook nog eens een agf-marktanalist van de koude grond. Dat blijkt wel als er wordt gepoogd de duurte van de komkommers te duiden voor de Volkskrantlezer.

Logica duur gas = dure komkommer

Er wordt een link gelegd naar de gestegen energiekosten in de glastuinbouw. Dat gaat, in het kadertje daarover, wel gepaard met een voorbehoud over het kunnen doorberekenen van die kosten door de teler aan de supermarkt. Maar de logica duur gas = dure komkommers, die lijkt evident.

Iets dergelijks doet de Volkskrant-redactie ook voor de broccoli, die 10,1% duurder is dan vorig jaar. Daar is de logica: duurdere kunstmest = duurdere broccoli. Ja, werkte het maar zo simpel en helder voor onze boeren en tuinders. Dan had Nederland nu niet zo vol gehangen met ondersteboven vlaggen.

Pieken en dalen van winkelprijzen

De werkelijkheid is dat wisselingen in aanbod altijd directer inwerken op de prijs dan de veranderingen in de kosten in productie en keten. En dat grafieken met winkelprijzen weliswaar in grote lijnen de pieken en dalen van de telersprijzen weerspiegelen, maar altijd op een hoger en soms véél hoger niveau.

15% kleinere komkommeraanvoer

Die hogere komkommerprijs komt dus door kleiner aanbod? Mwah… Feit is dat de aanvoer van komkommers in juli dit jaar zo’n 15% kleiner is dan in 2021. Dat heeft behalve in die veel hogere winkelprijs die de Volkskrant betaalde ook in een hogere prijs voor de teler geleid. Dat is het beste te zien voor de nog volop draaiende veilingklokken in België, waar nog grote volumes groente openbaar tot een prijs komen.

Maar in 2020 en 2019 was de aanvoer voor die klokken ook kleiner dan in 2021 en maar een procent of 2 à 3 groter dan vit jaar. In 2019 gaf dat inderdaad net als dit jaar relatief hoge komkommerprijzen voor de telers. Maar in 2020 ging de klokprijs meer nog dan vorig jaar met name in de tweede helft van juli onderuit.

Van bananen ook geen kaas gegeten

Bananen waren in juli 2021 net zo duur als in juli 2022. Daar ‘dus’ nul kostenverhogingen? Nee, daar is kennelijk de door supermarkten al decennia zo fanatiek naar voren geschoven wens om vaste prijzen te kunnen bieden aan de klant leidend. Een kilo bananen kost € 1,99. Wat er ook gebeurt. Arme bananenboeren, zou ik zeggen. Maar daar moet ik meteen bij vermelden dat ik als Nederlands tuinbouwjournalist van de bananenmarkt ook geen kaas gegeten heb.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin