Doorgaan naar artikel

Syngenta verkoopt divisie en koopt aandelen in

Afbeelding

De koers van het aandeel Syngenta noteerde afgelopen woensdag 5,5 procent hoger dan een week eerder. Het Zwitserse bedrijf met activiteiten in zaaizaden en landbouwchemie kreeg toen een forse klap nadat de aangekondigde overname door Monsanto definitief werd afgewezen. Er kwam een flink druk op de bestuurders te liggen om maatregelen te nemen.

Deze week reageerde een groep aandeelhouders nog zwaar verbolgen op de afwijzing van het bod. Het bestuur lijkt daarop te reageren met de aankondiging op 3 september dat de zadendivisie in de etalage is gezet. Direct zoden aan de dijk zette echter de aankondiging dat er voor $2 miljard aan aandelen ingekocht gaat worden. Het inkoopprogramma gaat in de komende weken van start, maakt het bedrijf bekend. Het aandeel schommelde na de aankondiging rond 338 Zwitserse frank op de beurs in Zurich, dat komt neer op een koerswinst van 4 procent. De koers van Monsanto bleef afgelopen week nagenoeg gelijk.

JBS

Een flinke sprong maakt het aandeel van de Braziliaanse vleesgigant JBS. Woensdag steeg de koers met ruim 9 procent naar 15,43 real. Een directe oorzaak is lastig aan te wijzen, maar wat daarbij in ieder geval een rol speelt, is de flinke groei van de Braziliaanse export van kippenvlees. De organisatie van de Braziliaanse vleesindustrie ABPA voorspelt een groei van kippenvleesexport met 5 procent voor dit jaar vanuit Brazilië. De totale export zou voor dit jaar neerkomen op 4,3 miljoen ton tegen 4,1 miljoen ton in 2014. Dat zijn goede berichten voor de grootste pluimveeslachter in de wereld.

De positieve verwachtingen zijn onder meer gebaseerd op een groeiend aantal landen waarnaar vanuit Brazilië export mogelijk is. Naast een aantal landen in Zuidoost-Azië komt daar op korte termijn vrijwel zeker Mexico bij, dat geldt als een van de grootste importeurs van kippenvlees.

Chinese economie

Verder speelden afgelopen week op de beurzen wereldwijd nog steeds de onzekerheid over de Chinese economie. In Europa stonden er opnieuw grote koersschommelingen op de beursborden. Bovendien werd de stemming beïnvloed in afwachting van een rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Beheer
WP Admin