Doorgaan naar artikel

Duitse overheid wil export groente en fruit aanjagen

De Duitse centrale overheid zet zich sterk in voor export van Duitse groente en fruit naar derde markten.

Dat zei landbouwstaatssecretaris Hermann Onko Aeikens vrijdag bij de opening van het zesde Obst und Gemüse Kongress in Düsseldorf. Aeikens noemde Vietnam, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, maar ook Colombia als kansrijke markten waar handelscontacten lopen. Aeikens is recent aangesteld als staatssecretaris en liet weten het stimuleringsbeleid voor de Duitse teelt voort te zetten, en te komen met nieuw beleid voor de biologische productie en het laten slagen van het regionale keurmerk. Ook investeert de landelijke overheid in promotie van export ‘op de eigen markt’. Duitsland is partnerland van de FruitLogistica 2017 in Berlijn. Dat moet Duitse groente en fruit extra onder de aandacht brengen in buitenlanden.

Wandelgangen

In de wandelgangen bij het congres wordt het Duitse overheidsbeleid afgezwakt. Duitsland loopt achter bij landen als Nederland en België op dat punt. Hoewel Duitse telers via de Duitse handelsonderneming van BayWa veel directe contacten heeft op de Chinese markt, gaat er nog geen appel naartoe, stellen ingewijden. Niet verwacht wordt dat derde landen spoedig zullen openen voor Duitse appels, peren en mogelijk koolsoorten. Daarvoor zijn de fytosanitaire verplichtingen groot.

Stabiele markt

Zowel Aeikens als onderzoeksbureau AMI spraken bij de opening van het congres van een redelijke afzetmarkt voor Duitse groente en fruit. Maar dat is niet het gevolg van een gezonde marktontwikkeling in Europa. De weersinvloed speelt dit seizoen een rol in het stabiliseren van de prijs.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin