Doorgaan naar artikel

Syngenta opent nieuwe demokas tomaat

Syngenta heeft dinsdag 26 mei officieel zijn nieuwe R&D en demonstratiecentrum in Maasland geopend.

De opening van de nieuwe Syngenta R&D- en marketingfaciliteit, Tomato Vision, was te volgen via een webinar. Fysiek bezoek was niet mogelijk was met oog op het coronabeleid.

De nieuwe kas is 1,5 hectare groot, waarvan 10% is ingericht om rassen te tonen aan telers en aan andere belangstellenden uit de hele keten. De rest van de kas is in gebruik voor veredelingsdoelen.

Apart stuurbare afdelingen

Per tomatensegment is het klimaat nu apart te sturen, wat een groot voordeel is ten opzichte van de oude faciliteit. Verder zijn de laatste technieken qua kassenbouw gebruikt. Daarbij is ongeveer twee derde van de oppervlakte uitgerust met belichting.

Alle tomatensegmenten zijn apart te sturen qua klimaat en watergift, legt een Syngenta-medewerker uit tijdens het webinar. - Foto's: Syngenta

Alle tomatensegmenten zijn apart te sturen qua klimaat en watergift, legt een Syngenta-medewerker uit tijdens het webinar. – Foto’s: Syngenta

Tomato Vision online interactief bezoeken

Hoewel dinsdag 25 mei de officiële opening heeft plaatsgevonden, is op 27 december al geplant (32.000 planten) en is er vanaf 12 maart een begin gemaakt met oogsten. Er zijn ongeveer 100 (pre)commerciële rassen te beoordelen voor bezoekers. Zo’n 20 rassen worden als geoogst product gepresenteerd in een aparte demonstratieruimte.

Omdat fysiek bezoek voorlopig nog niet mogelijk is, wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde hololens. Deze virtuele kijker maakt het mogelijk interactief online mee te kijken met een medewerker die door de kas loopt, waarbij ook bijbehorende data als opbrengsten en andere geregistreerde ras-eigenschappen getoond worden.

Naast bekende rassen tonen Syngente-medewerkers ook de nieuwste innovaties.

Naast bekende rassen tonen Syngente-medewerkers ook de nieuwste innovaties.

Virus-hygiëne rondom Covid-19 en ToBRFV

Behalve beperkingen door Covid-19 geldt er ook strikte hygiëne met het oog op het agressieve tomatenvirus ToBRFV. Op een vraag van een webinar-bezoeker wordt geantwoord dat hiertegen wel resistentie bestaat in wilde tomatentypes, maar dat het nog wel vier tot vijf jaar zal duren om deze eigenschappen in een commercieel ras ingekruist te krijgen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin