Doorgaan naar artikel

Supers en boeren: voor 1 april concrete oplossing

De komende maanden zullen supermarkten, verwerkers en boerenverenigingen verder praten over een verbetering van het verdienmodel. Voor 1 april willen ze komen tot een concrete oplossing.

De eerste bijeenkomst is donderdag vooralsnog goed verlopen, alle partijen zijn het erover eens dat er verbetering moet komen in het verdienmodel van de primaire sector.

Lees ook: Boeren aan tafel met supermarkten

In een gezamenlijk statement zeggen de partijen ‘het belang voor een goed verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders te onderkennen’. Tijdens het overleg is gesproken over het verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders en is het keurmerk FarmerFriendly nader toegelicht. Ook is een marktonderzoek van de pluimveesector in Nederland gepresenteerd.

CBL: constructief overleg

Het was een grote bijeenkomst met verschillende bedrijven uit de levensmiddelenindustrie: zo zaten FrieslandCampina, A-ware, Vion, Albert Heijn, Jumbo en een scala aan boerenvertegenwoordigers aan tafel. Dat waren onder andere Nederlandse Fruittelers Organisatie, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Farmers Defence Force, Dutch Dairymen Board en een van de boeren die in december het initiatief nam tot de blokkade-acties.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spreekt van een ‘constructief’ overleg en plant een vervolggesprek op 10 februari met min of meer hetzelfde gezelschap. Verschillende oplossingen hiervoor zijn besproken, onder andere het Farmer Friendly-plan.

Jumbo en AH waren wat mij betreft gematigd positief, dus wat dat betreft gaat het de goede kant op

Voorzitter Mark van den Oever is zeer te spreken over hoe het overleg is verlopen. “De noodzaak bij alle aanwezigen om een beter inkomen voor de boer is nu wel duidelijk.” Hij is voorzichtig optimistisch over het Farmer Friendly-plan. “Jumbo en AH waren wat mij betreft gematigd positief, dus wat dat betreft gaat het de goede kant op. Maar ik verwacht wel, als het ook echt ingevoerd gaat worden, dat alle supermarkten mee gaan doen. Er zijn vandaag nog een aantal vragen gesteld die we niet hebben beantwoord, bij de volgende bijeenkomst gaan we er nog verder op in.”

Liever via een coöperatie

Wat Van den Oever betreft zijn er donderdag geen oplossingen gepresenteerd die beter waren dan het voorstel van zijn eigen club. Ook weet Van den Oever dat consumenten liever via een coöperatie een meerprijs aan de boeren betalen dan via een belastingverhoging. “Als iemand dat voorstelt, gaan we er dwars voorliggen.” FDF wilde in eerste instantie half december duidelijkheid van de supermarkten, dat wordt nu dus ruim drie maanden later.

LTO Nederland is vooral blij dat het gesprek met een positieve sfeer is verlopen en dat alle partijen nu eenzelfde kant op willen. Welke eventuele alternatieve voorstellen er over vier weken op tafel komen, is nog niet bekend, daar gaan de boeren en supers de komende tijd over nadenken.

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin