Supermarkten willen flexibiliteit telers na corona

22-12-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Supermarkten willen volume-afspraken in nieuwe contracten aanpassen. - Foto: Lex Salverda
Supermarkten willen volume-afspraken in nieuwe contracten aanpassen. - Foto: Lex Salverda

Supermarkten willen na dit coronajaar voor het nieuwe glasgroenteseizoen meer flexibiliteit van afzetorganisaties.

De onderhandelingen voor seizoenscontracten in 2021 lopen nog. Tussentijds valt op dat supermarkten door de coronacrisis volgend jaar meer flexibiliteit willen van hun leveranciers, vaak telersorganisaties. Dit jaar waren de retailvolumes veel hoger dan verwacht door de sluiting van de horeca. Dat leidde tot extra inkoop van volume van soms 15%.

Supermarkten verwachten daarom komend jaar meer volume in seizoenscontracten op te nemen, al hoeven ze zich daar niet per se op vast te leggen. Het gaat om bandbreedtes die in contracten worden afgesproken. Die bandbreedtes lijken ruimer uit te vallen in 2021. Daarmee vragen inkopers meer flexibiliteit van leveranciers, door als het nodig is meer volume op te vragen zonder bij te kopen op de dagmarkt.

Prijsonderhandelingen

Of afnemers door de risico’s van afgelopen jaar hogere seizoensprijzen betalen, is onzeker. Door grotere volumes vast te leggen, zijn de risico’s voor deze supermarkten afgedekt. Eén afzetorganisatie laat weten dat de hogere volumebepalingen tot uitdrukking moeten komen in hogere prijzen, omdat dit in het belang is van hun telers.

De gebruikelijke jaarlijkse contractonderhandelingen zijn door de onzekerheid over volumes niet vertraagd, maar wel met flexibeler voorwaarden tot stand gekomen, zo melden een grote inkoper en leverancier los van elkaar uit verschillende ketens.

Volume worden meestal vastgelegd op basis van een meerjarig gemiddelde en de verwachtingen voor een komend jaar. Na dit afgelopen jaar is dat een moeilijke inschatting, zo meldt een inkoper. De afspraken worden namelijk ruimschoots voor het oogstseizoen gemaakt.

Lees ook: Supers moeten contracten telers nu snel wijzigen

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer