Steunpakket corona ‘zeer teleurstellend’ voor tuinbouw

09-12-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Horecaleveranciers dreigen om te vallen zonder extra steun. Foto: Peter Roek.
Horecaleveranciers dreigen om te vallen zonder extra steun. Foto: Peter Roek.

Bedrijven in de voedingstuinbouw komen in gevaar nadat het aanvullende steunpakket van het kabinet vanwege de coronacrisis voor deze bedrijven ontoereikend is.

De tuinbouw is zeer teleurgesteld in het uitblijven van passende steun voor bedrijven die leveren aan horeca. Het Crisisteam Tuinbouw stelt dat de teelt- en handelsbedrijven tussen wal en schip dreigen te vallen. De regelingen zijn wel versoepeld, maar de belangrijkste factor, het maximumbedrag van de schade van € 90.000 in de regeling voor vaste lasten, is niet aangepast.

Voorzitter van het crisisteam Jaap Bond: “We hebben alle informatie aangeleverd aan het ministerie. Daar zit heel duidelijk in dat dit soort bedrijven die schade van € 90.000 soms op één dag lijden. Dat zijn bedrijven met soms meer dan 200 werknemers, die passen niet in deze regeling. Het kabinet heeft het adagium om geen gezonde bedrijven failliet te laten gaan blijkbaar losgelaten.”

Meer politieke lobby

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, wil het woord teleurstellend nog niet in de mond nemen. “We hebben deze week weer overleg met het Crisisteam Tuinbouw en zullen de schade opnieuw gaan ramen nu de horeca gesloten blijft. De schade loopt fors op boven de € 60 miljoen.” Dat minister Carola Schouten de steunregeling nog niet heeft ondertekend, betekent dat er nog kansen zijn. “We zullen politieke druk moeten opvoeren”, aldus de tuinbouwvoorman.

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De flink verhoogde steunregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog, maar blijft op 30%.

Verder zijn bepaalde versoberingen geschrapt. Daardoor gaat de loonondersteuning via NOW niet terug van 80% naar 70%.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer