Doorgaan naar artikel

Steunaanvraag vanwege Russische boycot bijna gehalveerd

Image

Den Haag – Het aangevraagde bedrag voor steun voor de groente- en fruitsector in verband met de Russische boycot is fors gedaald. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Bij de eerste melding van Nederland aan de Europese Commissie over aanvragen van steun voor het uit de markt halen van groente en fruit werden aanvragen ingediend voor in totaal €2,3 miljoen. Inmiddels is het steunbedrag gedaald naar €1,34 miljoen.

Het verschil in het bedrag wordt volgens Dijksma vooral veroorzaakt doordat telers de aanvragen voor steun intrekken en niet omdat de meldingen niet goedgekeurd zijn. “Als telers na het doen van de melding hun producten via de markt tegen betere prijzen kunnen afzetten, zijn ze daar vrij in”, aldus Dijksma. De marktprijzen waren in sommige gevallen hoger dan de interventieprijs, waardoor de producten toch regulier zijn verkocht.

Er is in die eerste lichting 204 ton tomaten die uit de markt zijn genomen. Daarnaast zijn 54 hectare appels, 45 hectare peren en 50 hectare wortels niet geoogst of groen geoogst. In totaal is voor €591.800 via de Nederlandse aanvraag ingediend. Daarnaast is via Fruitmasters €751,205 aangevraagd voor Nederlandse telers. Omdat Fruitmasters is aangesloten bij een Belgische unie van producentenorganisaties, wordt deze aanvraag via België gedaan.

Tot en met 3 september is 8,4 ton tomaten naar de voedselbank gegaan. Bij de nieuwe verordening is voor 168 ton aan product aangemeld voor distributie naar voedselbanken. Voor deze ‘sociale afzet’ gelden hogere vergoedingen om verpakking en distributie te vergoeden. Dijksma wijst de sector nogmaals op de gunstigere voorwaarden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een goed product goed terecht te laten komen.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin