Staatssecretaris: lastige grens onbewerkte AGF voor btw

16-05 | |
Verpakking ook een issue in BTW-besluit groenten en fruit. Foto: AH
Verpakking ook een issue in BTW-besluit groenten en fruit. Foto: AH

Wassen, snijden, schillen en verpakken zijn bewerkingen van AGF waarover een besluit moet komen als de btw naar 0% gaat.

Een precieze afbakening van bewerking van groenten en fruit is lastig, stelt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in antwoorden op recente Kamervragen. Veel fracties in de Tweede Kamer willen een afschaffing van btw op groente en fruit. Dan moeten lastige fiscale afwegingen gemaakt worden, stelt Van Ooijen.

Onderzoek

Een onderscheid tussen bewerkt en onbewerkt is namelijk moeilijker dan het lijkt. “Zo worden broccoli en appels soms gewassen, verpakt, gesneden of geschild. Deze producten hebben dan in zekere zin ‘bewerking’ ondergaan. Bij dergelijke afbakeningsvragen is het fiscale neutraliteitsbeginsel ook van belang. Dat beginsel verzet zich ertegen dat – vanuit het oogpunt van de consument – soortgelijke goederen voor de btw ongelijk worden behandeld.”

Over al die bewerkingen moet dus een besluit komen voor de btw-afdracht. Een snelle wijziging van het tarief naar nul is dan niet te verwachten.

Voor de zomer duidelijkheid

Voor de zomer komt van Ooijen met de staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën met een plan van aanpak voor het invoeren van een btw-nultarief op groenten en fruit, maar ook met een onderzoek naar de afwegingen en keuzes in de uitvoering.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer