Spanning Rusland raakt roebel en energieprijs

03-03-2014 | |
Spanning Rusland raakt roebel en energieprijs

De dreigende situatie in Oekraïne zorgde maandagochtend voor onrust op markten en raakte de koers van de roebel, de beurzen en energieprijs.

Afgelopen weekeinde verschenen er Russische troepen op de Krim – een schiereiland dat bij Oekraïne hoort, maar in meerderheid een Russische bevolking heeft.

Aandelenkoersen gingen van Moskou tot Amsterdam over een breed front stevig omlaag. De Moskouse Micex koerste een uur na opening 10 procent lager. Ook de roebel verloor flink aan waarde en bereikte zijn laagste waarde ten opzichte van de euro en de dollar ooit. De roebel daalde in waarde naar minder dan 2 eurocent. Elke euro is nu meer dan 50 roebel waard, waarmee de Russische munt zijn laagste niveau ooit bereikte. Ook ten opzichte van de dollar bereikte de roebel het dieptepunt. Voor een dollar krijg je nu 36,4 roebel.

Volgens analisten kan Rusland rekenen op serieuze problemen met inflatie als de situatie niet snel wat rustiger wordt. Wisselkantoren door het gehele land meldden maandag een run op westerse valuta.

De Russische centrale bank verhoogde maandag het belangrijkste rentetarief. De rente gaat naar 7 procent, van een eerdere 5,5 procent. De bank beroept zich op de recent waargenomen ”verhoogde volatiliteit op de financiële markten” en zegt de ”risico’s op inflatie en financiële instabiliteit” die daar mee samenhangen tegen te willen gaan. De verhoging is tijdelijk, aldus de bank, die op 14 maart zijn volgende vergadering over rente zal houden.

De mogelijke sancties tegen Rusland zette ook druk op de oliemarkt, waar de prijs van een vat Brentolie met bijna 2 procent opliep tot 110,85 dollar.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer