Doorgaan naar artikel

Spanje ontving 61,6 miljoen euro steun na Russische boycot

Foto: RBI

Foto: RBI

Spaanse telers hebben sinds de Russische boycot in 2014 circa 61,6 miljoen euro steun ontvangen in de achtereenvolgende opkoopregelingen van de Europese Commissie.

Voor de hele EU ligt dat steunbedrag op 393 miljoen euro. Dat stelt eurocommissaris Phil Hogan op antwoorden van de Spaanse politicus in het Europees parlement Ramón Luis Valcárcel Siso (PPE). Zijn partij is van mening dat het afbouwen van de steunmaatregelen door de Europese Commissie te vroeg komt voor Spaanse telers. Hogan wijst er op dat het afbouwen van de steunregeling voor de Russische boycot parallel loopt aan het ophogen van de interventievergoeding in de GMO-regeling voor groente en fruit.

Tomaten

Spanje mocht tot de laatste opkoopregeling per seizoen 22.900 ton tomaten, wortelen, paprika en komkommer uit de markt nemen met een vergoeding van 40 % van de gemiddelde opbrengst over de laatste 5 jaar. Voorwaarde is dat de producten aan de voedselbank geleverd worden. Dit jaar is dat volume nog 6.900 ton.

Polen

Spanje is niet de grootste ontvanger van steunbedragen. Eerder noemde de commissie Polen als grootste ontvanger van crisissteun vanwege de grote afhankelijkheid van de Russische markt van het land. Hoe de ontvangen steun zich verhoudt tot de steun aan Spanje of Nederland is niet duidelijk.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin